Lezing kunstenaar Esther Kokmeijer over het meest beschermde stukje aarde ter wereld: Antarctica
Antarctica heeft de speciale aandacht van kunstenaar Esther Kokmeijer. Dit najaar verschijnt het eerste nummer van Antarktikos, een jaarlijks tijdschrift dat ze samenstelt over het continent. Ze verzorgt 28 april een lezing over dit continent bij Pennings Foundation.
Intens blauw is niet direct de kleur die je associeert met ijs. Toch is dat de kleur die het meest in het oog springt op foto’s die de Rotterdamse kunstenaar Esther Kokmeijer heeft gemaakt van ijsbergen in Antarctica. Al jaren bezoekt ze de poolstreken aan beide uitersten van de aarde.
Schilderen in klanken
Bij films van bezoeken die ze er bracht, maakte haar stadgenoot Rutger Zuydervelt muziek waarin hij de majestueuze stilte van immense ijsbergen in roerloos water schilderde in klanken. Geboren in Friesland houdt Kokmeijer van Antarctica. „Ik ben gek op ijsbergen”, zegt ze. „Ze zijn prachtig. Je kunt eraan aflezen wat het ijs heeft doorgemaakt. Het is samengeperste sneeuw. Hoe hoger de druk, hoe blauwer de kleur.”
Je mag er niets achterlaten, zelfs niet je eigen voetstappen
,,Antarctica is een van de vier zogeheten ‘Global Commons’, natuurlijke bronnen die niemand toebehoren en waar we gezamenlijk zorg voor dragen. De andere drie zijn de atmosfeer, de oceanen en de ruimte. In 1959 is het internationale verdrag de Antarctic Treaty afgesloten. Daarin is afgesproken dat er in Antarctica alleen vredelievende en wetenschappelijke activiteiten mogen plaatsvinden. Het is het meest beschermde stukje aarde ter wereld. Je mag er niets achterlaten, zelfs niet je eigen voetstappen, tenminste als ze diep genoeg zijn dat een pinguïn er in vast kan komen te zitten. Ook mag je niets meenemen. Geen steentje, geen blokje ijs.”
Kokmeijer kwam er terecht vanwege een project waarin ze naar het zwaartepunt reisde van elk werelddeel. Op Antarctica kun je daar nauwelijks komen. „Het ligt op vierduizend meter hoogte, en het is er min vijftig graden in de zomer. Ik heb het nog niet kunnen bereiken, het is een queeste op zich geworden.”
Twee dagen zeeziek
De reis naar Antarctica is soms genadeloos. „Je moet de Drake Passage oversteken, het meest woelige stukje oceaan op aarde. Soms betekent het twee dagen zeeziekte doorstaan. Maar als je daar voorbij bent, in de luwte van het continent, wordt het water volkomen glad met prachtige spiegelingen van een paradijselijk wit blauwe wereld. Het is alsof je na een overgangsritueel verwelkomd wordt. Maar deze serene wereld kan ook onherbergzaam en onverbiddelijk zijn. Er is geen genadelozere plek op aarde dan Antarctica. De natuur dicteert en heerst hier. Je bent er te gast.”
Dit werelddeel kan sereen maar ook onverbiddelijk zijn
Later dit jaar lanceert Kokmeijer het jaarlijkse tijdschrift Antarktikos. Het eerste nummer is getiteld Mapping Nature. Het gaat over kaarten die van het continent gemaakt zijn, maar het brengt ook het onderwerp zelf in kaart, onder meer met ijskernen die het resultaat zijn van boringen in het ijs en daarin informatie uit 20.000 jaar oude luchtbellen verbergen waarin de geologische geschiedenis van de aarde is af te lezen.
Online lezing Esther Kokmeijer over Antarctica. Donderdag 28 april, 20.00 uur. Pennings Foundation. Via: www.penningsfoundation.com.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eindhovenaar (18) heeft meer op zijn kerfstok dan alleen een overval op de homo-ontmoetingsplek
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
met video
Lange wachtrij op station Eindhoven door werkzaamheden aan het spoor, NS: ‘Stel uw reis uit’
EINDHOVEN - Een lange wachtrij van reizigers die met vervangende bussen naar Boxtel moeten, zorgt zaterdag voor enorme drukte op station Eindhoven. -
Lichaam van Franse man (38) gevonden in de bosjes bij Oirschotsedijk Eindhoven, hij stierf natuurlijke dood
EINDHOVEN - De politie heeft zaterdagavond het lichaam van een 38-jarige man uit Frankrijk gevonden in de bosjes bij de Oirschotsedijk in Eindhoven. Hij lag in de buurt van zijn wielrenfiets. -
Dronken automobilist rijdt tegen pijlwagen op A2 bij Eindhoven, bijrijder naar ziekenhuis
EINDHOVEN - Een dronken automobilist zorgde in de nacht van zaterdag op zondag voor een grote ravage op de A2 bij Eindhoven. Hij botste daar tegen een pijlwagen. Bij de klap raakte de bijrijder gewond. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMMooie Muren
Felle kleuren van Van Gogh onder een Helmonds viaduct
HELMOND - Kleurrijke pareltjes die de voorbijganger kunnen grijpen, verrassen of ontroeren. Het ED schetst een aantal van de mooiste muren in de regio. Zoals de door Ilse Weisfelt beschilderde pilaren onder de Kasteel Traverse in Helmond.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven