Volledig scherm
© stock.xchng

Licht vuurwerk in opkomst

EINDHOVEN - Een gat in de markt voor supermarkten. Vuurwerk in de lichtste categorie mogen ze het hele jaar verkopen. Het aanbod wordt steeds groter.

Het aanbod wordt steeds groter, het is goedkoop en het ligt ieder jaar vroeger in de winkels. Vuurwerk in de categorie 1 dat het hele jaar verkocht mag worden zorgt daardoor voor steeds meer overlast. Dat stelt Arno Bonte van het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Supermarktketen Aldi is vorige week begonnen met de verkoop. Lidl begint donderdag.

Sinds een jaar of drie is het kindervuurwerk volgens Bonte sterk in opkomst. ,,Vooral supermarkten hebben het ontdekt als gat in de markt. Sinds die er uitvoerig voor adverteren is de verkoop fors toegenomen. Het ligt tegenwoordig in grote pakketten in de schappen. Soms al vanaf september." 

Ongevaarlijk

Categorie 1 vuurwerk is door de overheid gekwalificeerd als ongevaarlijk. Vroeger heette dit fop- of schertsvuurwerk en bestond het assortiment vooral uit sterretjes, knalerwten en trekrotjes. Sinds een wetswijziging in 2012 vallen ook grondbloemen, kleine fonteinen en ratellinten onder de eerste categorie. Voorwaarde is dat er maximaal zeven gram kruit in zit.

Hoewel het om relatief licht vuurwerk gaat zorgt het volgens Bonte wel degelijk voor overlast. ,,Kinderen vanaf 12 jaar mogen het al kopen. Ze gaan er mee gooien of stoppen het in prullenbakken die daardoor schade oplopen."

Dennis Arler van online-vuurwerkwinkel de Knalkoning bevestigt dat het aanbod van het lichte vuurwerk toeneemt. ,,Het is relatief ongevaarlijk en daardoor leuk voor kinderen." Hij kan zich niet voorstellen dat het voor veel overlast zorgt. ,,De knallen zijn echt minimaal. Een groter probleem is dat veel mensen niet weten dat het het hele jaar mag worden afgestoken. Zelfs veel politieagenten weten dat niet. Jochies komen bij mij in de winkel omdat het vuurwerk is afgepakt. Tegenwoordig geef ik ze mijn visitekaartje mee zodat de politie mij kan bellen. Dan leg ik het wel uit." 

Verwarring

De verwarring snapt Arler overigens wel. ,,Het is onduidelijk. Bovendien is voor een leek soms nauwelijks te zien om welke categorie vuurwerk het gaat. Ik heb grondbloemen in categorie 1 en 2 waarbij je het verschil nauwelijks ziet." 

Vuurwerk in categorie 2 en 3 is het vuurwerk dat pas vanaf 28 december verkocht mag worden. Afsteken is alleen toegestaan op oudjaarsdag vanaf 18.00 uur. De regels rondom dit vuurwerk zijn de laatste jaren een stuk strenger geworden. babypijltjes en Romeinse kaarsen gingen bijvoorbeeld in de ban.

Arno Bonte pleit ook voor strengere regels voor het lichte vuurwerk. ,,We zullen ook dit jaar weer een advies uitbrengen aan de minister. Ons voorstel zal zijn dat ook het kindervuurwerk pas vanaf 28 december verkocht mag worden." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven