Volledig scherm
Kaartje van de Lichtjesroute Eindhoven 2019. Nieuw zijn de omleiding voor fietsers op de Vestdijk en de route via de Groenewoudseweg in Woensel. Strijp wordt nu helemaal overgeslagen. © Lichtjesroute Eindhoven

Lichtjesroute Eindhoven nu helemaal niet meer door Strijp

PollEINDHOVEN - De Lichtjesroute is definitief, zo laat de organisatie weten. Nieuw zijn onder meer de omleiding voor fietsers bij de Vestdijk en het helemaal schrappen van Drents Dorp voor snel én langzaam verkeer. 

Daardoor ontstaat meer duidelijkheid over de route in Strijp, zegt voorzitter Ivo Baijens van de Lichtjesroute die dit jaar van woensdag 18 september tot en met zondag 13 oktober gehouden wordt. Vorig jaar ontstonden wat opstoppingen doordat fietsers een andere route volgden dan de auto's. Nu kiest de Lichtjesroute ervoor om alle bezoekers direct vanaf de Ring over de Groenewoudseweg richting Pieter Zeemanstraat te leiden. Zo komt iedereen op een overzichtelijke manier uit in Mensfort met onder meer de Smurfenvijver. Daar is een nieuwe molen geplaatst, ontworpen naar het voorbeeld van de molen Annemie op de Boschdijk in Acht. 

Volledig scherm
Het lichtkunstwerk dat de Lichtjesroute heeft ontworpen voor het jubileumjaar van de Bevrijding van Eindhoven én de viering van 75 jaar D-Day in Bayeux. Het verbeeldt de route die de geallieerde troepen namen om in Eindhoven uit te komen. © Michel Theeuwen

De werkzaamheden op de Vestdijk zijn nu zover dat er een omleiding voor fietsers gemaakt moet worden over de Bleekstraat en de Kanaalstraat. Dat leidt tot slechts enkele minuten oponthoud. Wel twee keer een druk kruispunt oversteken, maar dat is met stoplichten beveiligd. Auto's worden al enkele jaren om de binnenstad heen geleid via de Elzentlaan, Edenstraat, Mauritsstraat en Vonderweg. 

Volledig scherm
De Lichtjesroute bij de vijver in de 1e Lieven de Keylaan in Eindhoven. © Bert Jansen

De vaste fietsersavond van de Lichtjesroute is op zaterdag 21 september. Dan zijn er ook muziekoptredens op vier locaties: Pastoriestraat (het thuishonk van de Lichtjesroute), 1e Lieven de Keylaan (Smurfen), Vlokhovenseweg en Burghplein. Optredens zijn er onder meer van Koninklijk Woensels Muziekcorps, koor La Bonne Espérance, MijnMuziekles.nl, Music with Strangers, Kapper van Gorp en Muziekkapel Vierkant Rond. 

Volledig scherm
Voertuigen en leden van Wheels reden de Lichtjesroute in Eindhoven ook in 2012 al. Hier op het Burghplein. © Ton van de Meulenhof

De oude legervoertuigen van Wheels nemen dit jaar twee keer bezoekers mee, op de dinsdagen 24 september en 1 oktober. Op de vrijdagen 27 september en 4 oktober kan de Lichtjesroute per bus gedaan worden, met gids, vanaf Brandstore Eindhoven/VVV op het Stationsplein. Voor beide: aanmelden via de site van de Lichtjesroute. Individuele bezoekers kunnen de app van de Lichtjesroute downloaden voor uitleg bij 26 ornamenten op de tour. 

Poll

Maak de Lichtjesroute alleen nog voor langzaam verkeer

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
3098 stemmen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven