Volledig scherm
© Thinkstock

Lichtstad wil naam waarmaken met proef in Woenselse Heide

EINDHOVEN - Meer doen met straatverlichting dan alleen de straat verlichten. Dat is de doelstelling van Jouw licht op 040, een gezamenlijk project van de gemeente en Philips/Heijmans. De wijk Woenselse Heide is het eerste lichtlabaratorium, vier andere proefgebieden volgen later.

Als lichtstad wil Eindhoven pionieren met het innovatief gebruiken van de straatverlichting. Oogt een winkelcentrum gezelliger met het juiste licht en dat groezelige steegje iets minder eng? Of maak je een oversteekplaats veiliger door bijvoorbeeld fluorescerende wegdelen of alarmlichtjes? Komende vijf jaar moet blijken of 'slim licht' een positieve invloed heeft op de wijk Woenselse Heide. Buurtbewoners zijn de afgelopen maanden gevraagd hun licht te laten schijnen over verbeterpunten. 73 geïnteresseerde buurtbewoners werkten mee. De uitkomsten van dat onderzoek -gezelliger, veiliger en levendiger - werden gisteren gepresenteerd en moeten via workshopdagen concrete ideeën opleveren, die in 2018 gerealiseerd worden. Voor het project Jouw licht op 040 is een budget van 1 miljoen euro beschikbaar. De gemeente en Heijmans/Philips betalen ieder de helft.

Led-verlichting

Woenselse Heide is uitgekozen als proefgebied omdat de buurt veel oude straatlantaarns telt. Bijna de helft van de 545 stuks is ouder dan veertig jaar en aan vervanging toe. Gekozen is voor dimbare led-verlichting, wat ongeveer 50% aan energiekosten scheelt maar ook de mogelijkheid biedt er meer mee te doen dan aan- en uitzetten. Alle lampen zijn onderling verbonden en van afstand regelbaar. De eerste lampen werden in juni vervangen.

Het plan is onderdeel van de visie stedelijke verlichting Eindhoven 2030. Na de Woenselse Heide zijn achtereenvolgens de ring, Schrijversbuurt, Eisenhowerlaan/ John F. Kennedylaan en Gijzenrooi aan de beurt. De proeven op de ring zijn vooral gericht op het verbeteren van de doorstroming.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven