Lieke de Cock op de leenligfiets waarmee ze traint om in Amerika het wereldrecord te verbreken.
Volledig scherm
PREMIUM
Lieke de Cock op de leenligfiets waarmee ze traint om in Amerika het wereldrecord te verbreken. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Lieke de Cock uit Eindhoven wil met 125 kilometer per uur op een ligfiets het wereldrecord verbreken

EINDHOVEN - Lieke de Cock uit Eindhoven valt volgende maand het snelheidsrecord op een ligfiets aan in de Amerikaanse staat Nevada. Aan die poging gaat een jaar een fysieke en technische voorbereiding vooraf.

Wedstrijden op een fiets reed Lieke de Cock (27) uit Eindhoven maar amper. Toch kwam juist zij uit de bus als de gedroomde kandidaat om de snelste vrouw ooit op een fiets te worden. Met een team ingenieurs en natuurkundigen van de TU in Delft en bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam werkt ze al een jaar toe naar hét grote doel. Met 125 kilometer per uur over een brede weg door de woestijn van Nevada razen. Zonder hulp van een auto of scherm dat haar uit de wind houdt. Maar wel op een ultra-aerodynamische fiets, puur ontworpen om zo hard mogelijk te gaan. Er zit zelfs geen raampje in. ,,Ik kijk straks via een camera naar buiten." Eng, met zo'n enorme snelheid op twee wielen? ,,Ja. Maar ze zochten mensen met lef. En dat heb ik wel."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven