Volledig scherm
Advocaat Burhan Kaya © Yeniasci & Kaya Advocaten

Lieke S. uit Eindhoven op 6 april voor de rechter vanwege jihadisme

DEN BOSCH - Lieke S. uit Eindhoven moet 6 april voor de rechter verschijnen. Justitie verdenkt de 34-jarige vrouw van jihadisme. De vrouw zou vorig jaar op weg zijn geweest naar Syrië om te strijden voor Islamitische Staat. 

De zitting op 6 april is pro forma. Dat wil zeggen dat de rechter de beschuldigingen aan haar adres nog niet inhoudelijk behandelt. Wel wordt gekeken of en hoe lang S. nog vast moet blijven zitten en hoe het strafrechtelijk onderzoek verloopt. Een pro-formazitting is verplicht als een verdachte 110 dagen in voorarrest zit.

Volgens haar advocaat Burhan Kaya is S. van plan aanwezig te zijn tijdens de behandeling op 6 april. Spreken zal ze niet. S. verklaarde eerder via haar advocaat zich te beroepen op haar zwijgrecht als zij in het openbaar moet verschijnen.

S. groeide op in Helmond. De laatste jaren woonde ze in Eindhoven. In 2016 bekeerde zij zich tot de islam. In de zomer van dat jaar vertrok ze richting Syrië. Thuis in haar flat zou een brief zijn aangetroffen met de mededeling dat ze IS wilde steunen. 

Bij de Turkse grens werd S. in september opgepakt, maar na een dag weer vrijgelaten. Vlak voor kerstmis werd ze opnieuw opgepakt, nu bij de grens tussen Turkije en Bulgarije. Toen stond de Eindhovense inmiddels op een opsporingslijst van de Nederlandse justitie. S. zit sinds 13 januari gevangen in Nederland.

Het is niet duidelijk of S. ook daadwerkelijk in Syrië is geweest. Voor de Bulgaarse rechter verklaarde zij ‘wel moslim, geen terrorist’ te zijn. De bekeerde S. laat zich nu Hayat noemen in plaats van Lieke.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven