Volledig scherm
Julian krijgt in het stadhuis een boom toegezegd door burgemeester John Jorritsma. Achter hem CDA-raadslid Miriam Frosi en wethouder Jan van der Meer (openbare ruimte, GroenLinks).

Lieve gemeente Eindhoven, mag ik een boom?

EINDHOVEN - ,,Lieve gemeente, bij de storm is de mooie grooten boom bij ons voor het huis kapot gechaam. dat vind ik super jamer. willen juullie alsjeblieft een nuiewe boom planten? groetjes julian.” Zo'n leuke brief, daar smelt je als gemeentebestuur natuurlijk een beetje van.  En dus krijgt de 8-jarige Julian Riolo uit Eindhoven vrijdag al zijn nieuwe boom.

Dinsdagavond kreeg hij die belofte van burgemeester Jorritsma zelf. Julian woont in de Hortensiastraat in Stratum, waar vorige maand de boom voor zijn huis sneuvelde bij een harde windvlaag. Vrijdagmiddag komt wethouder Jan van der Meer (GroenLinks, openbare ruimte) met een paar medewerkers van de gemeente langs om een nieuwe boom te planten. Ook wordt een drietal bomen geplant op plekken in de straat waar al eens eerder bomen omwaaiden.

Julians vader is nog een beetje overdonderd van alles. ,,Julian speelt heel graag buiten. Hij heeft niet speciaal iets met bomen, alles wat hij ziet vindt hij mooi. Maar dat de boom voor ons huis weg was vond hij wel heel jammer. Wij zeiden toen: nou, dan schrijf je de gemeente toch een brief? Hier heb je een pen", vertelt Rob Willemse. ,,Dat het zo snel opgepikt zou worden hadden we niet verwacht.”

Januaristorm 2018

De meeste bomen in Eindhoven sneuvelden een jaar eerder, tijdens de grote storm van 18 januari 2018. Op een enkele boom na zijn daar nog geen nieuwe bomen voor in de plaats gekomen. Dat gaat komende herfst en lente pas gebeuren. De gemeente gaat ervan uit dat het komende plantseizoen (medio november 2019 t/m maart 2020) de bomen die in 2018 om gingen worden vervangen door nieuwe exemplaren. Julian mag echter bij uitzondering rekenen op ‘snelservice’ van de gemeente: ,,Dat komt omdat Julian zo’n leuke brief had gestuurd waarin hij heel graag wil dat de boom wordt herplant. Daar willen we dan graag aan tegemoetkomen.”

  1. Jess Oberlin uit Eindhoven strijdt voor gelijkheid met spandex pakken en PLASMA
    PREMIUM

    Jess Oberlin uit Eindhoven strijdt voor gelijkheid met spandex pakken en PLASMA

    EINDHOVEN - Waarom wordt iedereen altijd in een genderrol gestopt, waarom zijn mannen en vrouwen niet gelijk, en vooral: waarom moet er anno 2019 nog gediscussieerd worden over de gelijkheid van mensen? Deze vragen houden de Canadese Jess Oberlin (34) uit Eindhoven bezig al sinds ze een klein meisje was. In het piepkleine dorpje Kars in Ottawa, Canada, waar ze als excentriek meisje tegenover de rest van het dorp stond, maar ook nu in Eindhoven. Ze strijdt voor de gelijkheid van gender-identiteiten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven