Volledig scherm
SP-leider Lilian Marijnissen bij het aanbieden van een manifest over de Eindhovense SP’er Murat Memis aan minister Blok, afgelopen woensdag in Den Haag. Links van Marijnissen de moeder van Murat Memis, rechts van haar zijn broer Volkan. © ANP

Lilian Marijnissen bij Murat Memis in Antalya

EINDHOVEN - Partijleider Lilian Marijnissen van de SP is maandagmiddag geland in de Turkse stad Antalya, om haar partijgenoot Murat Memis uit Eindhoven bij te staan in zijn rechtszaak dinsdag. Memis moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij verdacht wordt van sympathie met de Koerische Zaak. 

Memis, fractievoorzitter van de SP in de Eindhovense gemeenteraad, werd eind april in Turkije aangehouden, en mag het land niet uit. De verdenking van terroristische activiteiten is gebaseerd op een aantal tweets en re-tweets op de berichtendienst Twitter, waarin kritiek geuit wordt op het buitenlandbeleid van de Turkse regering. 

,,Het is onaanvaardbaar dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger in Turkije wordt vastgehouden omdat hij gebruik maakt van zijn vrijheid van meningsuiting", zo schrijft Marijnissen op Twitter.   

Afgelopen woensdag drong de Tweede Kamer er bij minister Blok nog op aan meer druk uit te oefenen op de Turkse regering om Memis vrij te krijgen. SP en PvdA vinden dat Blok de Turkse ambassadeur in Nederland moet ontbieden, en dat ook minister-president Mark Rutte zich met de kwestie moet gaan bemoeien. 

Volgens Blok is het echter niet verstandig om zwaar geschut in stelling te brengen. De VVD-minister denkt de kwestie met stille diplomatie op te kunnen lossen. Hij probeert te bereiken dat Memis het verloop van zijn rechtszaak thuis kan afwachten. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven