Volledig scherm
Murat Memis © Archieffoto ED

Lilian Marijnissen over opgepakt SP-raadslid: ‘Murat moet vrij!’

EINDHOVEN - Fractievoorzitter Lilian Marijnissen heeft gereageerd op de kwestie van de Eindhovense SP-fractievoorzitter Murat Memis. ‘Murat moet vrij!’ twittert Marijnissen, die toevoegt dat Turkije niets te maken heeft met wat een Nederlandse volksvertegenwoordiger zegt of doet.

De landelijke SP heeft op haar website een bericht gezet met als kop Murat moet vrij!. Volgens de partij wordt Memis beschuldigd van ‘zaken die in een goed functionerende rechtstaat onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Het zouden onder meer uitingen zijn op sociale media, bijvoorbeeld over de strijd tegen Islamitische Staat’. 

Memis wordt beschuldigd van lidmaatschap van de PKK en het maken van propaganda. Er is echter nog geen formele aanklacht tegen hem ingediend. De PKK wordt door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwd als een terroristische organisatie. 

Memis, zelf van Koerdische afkomst, gaf eerder aan dat hij al jaren actief is bij de Koerdische Culturele Vereniging Eindhoven (KCVE) als duo voorzitter.  ,,Samen met de volksraad en de leden van de vereniging willen wij onze Koerdische cultuur samenvoegen met de Nederlandse cultuur om goed deel te kunnen nemen aan de samenleving en hard te werken voor een solidaire maatschappij.”

Quote

Murat is in de verkeerde film terechtge­ko­men.

Jannie Visscher, vice-fractievoorzitter SP Eindhoven

‘Verschrikkelijk’

Jannie Visscher, vice-fractievoorzitter van de SP Eindhoven, noemde het nieuws dinsdagavond ‘verschrikkelijk’. ,,Murat is in de verkeerde film terechtgekomen", zegt Visscher, enigszins aangedaan.

Koerdistan

Koerdistan is een gebied dat verdeeld is over Turkije, Irak, Syrië en Iran. De 50 miljoen Koerden hebben geen eigen land en voeren al jaren strijd voor een onafhankelijke staat en het behoud van hun eigen Koerdische taal, cultuur, historie en de toekomst.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven