Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Limburgse arts moet onmiddellijk stoppen met coronabehandeling met malariamiddel

DEN HAAG - Een huisarts en een apotheker uit Meijel moeten van de inspectie voor volksgezondheid onmiddellijk stoppen met een behandeling tegen corona. 

De arts werkte met een protocol op basis van een malariamedicijn. De inspectie heeft het over ‘een kwalijke zaak’; als de dokter niet gehoorzaamt kan hij een boete krijgen.

De arts, dr. Rob Elens van huisartsenpraktijk De Peel, zag dat collega’s uit met name Zuid-Korea succes boekten met chloroquine. Dat is in de vijftiger jaren ontwikkeld tegen malaria en sindsdien veelgebruikt. De arts ‘heeft zelfs in Afrika gewerkt, kent het goed en is niet bang het te geven’. Hij stelde een kuur samen met twee andere middelen. De acht patiënten bij wie hij het aanvankelijk voorschreef zijn volgens hem allemaal genezen. Hij riep andere artsen op het voorbeeld te volgen.

Succes niet bewezen

De inspectie heeft de pil verboden als middel tegen corona. Succes is nog lang niet bewezen en er zou een tekort kunnen ontstaan waardoor patiënten die het voor andere ziektes nodig hebben, misgrijpen. Ook de manier waarop de arts experimenteert, klopt niet volgens de inspectie.

Het middel doet ook veel stof opwaaien in de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft het een paar keer aanbevolen. Deskundigen vinden dat voorbarig en gevaarlijk, maar de wereldleider laat zich daar niet door remmen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven