Volledig scherm
Het ontwerp van het lichtkunstwerk dat Motion Painting heeft gemaakt voor de loopbrug over de Torenallee op Strijp-S. Door de aanlichting ontstaat er een bewegend geheel in het donker. © Motion Painting

Loopbrug Strijp-S Eindhoven wordt lichtkunst

VIDEOEINDHOVEN - Een zwart geverfde loopbrug op Strijp-S? Weer een kleurtje eronder gewerkt in het hippe Eindhovense district? De werkzaamheden aan de rode loopbrug over de Torenallee, tussen het gebouw van Bosch en de Apparatenfabriek riepen de afgelopen dagen de nodige vragen op. Maar de soep is niet zo heet als ie gegeten wordt. Hier is namelijk een kunstwerk in de maak, een lichtkunstwerk zelfs van het kunstcollectief Motion Paintings.

De brug wordt eerst gereinigd en voorzien van een zwarte onderlaag. En als alles meezit, zoals het weer, dan begint dit weekeinde het aanbrengen van het kleurrijke ontwerp, dat daarna met gekleurde lampen aangelicht wordt. ,,Overdag is het een kleurrijke schildering, maar de lampen zorgen ervoor dat het ontwerp 's avonds 'tot leven' komt", vertelt Jasper van Es van Motion Paintings.

Volledig scherm
Loopbrug over Torenallee op Strijp-S wordt lichtkunstwerk van Motion Painting. © Michel Theeuwen

Vorm van de brug

Van Es en zijn collega's hebben een abstract lijnenpatroon ontworpen dat past bij de vorm van de brug. Hij vertelde eerder met het lichtkunstwerk de oversteek ook figuurlijk in de schijnwerpers te willen zetten.

Van Es werkt samen met ontwerper Robin de Kruijff en Daan Brinkmann die de lichttechniek doet. Het collectief Motion Painting maakt lichtkunstwerken waarbij ze vormen op een vlak aanbrengen en die met verschillende kleuren aanlichten, waardoor er een soort beweging ontstaat.

Samenwerking

Het kunstwerk is in nauwe samenwerking met Park Strijp Beheer en de kunstruimte MU ontworpen. Het is het laatste project dat mogelijk gemaakt wordt uit Cultuurfonds Strijp-S, een samenwerking van de gemeente Eindhoven, Spoorzone BV, Sint Trudo en Woonbedrijf.

We proberen altijd goed te luisteren naar de omgeving, zei Van Es eerder. Daarmee bedoelt hij dat elke locatie, elk object vraagt om een eigen aanpak. Een lichtkunstwerk past hier goed, vindt Van Es. ,,Vergelijk licht maar met de energie die je bespeurt bij ondernemers, creatievelingen, bewoners op Strijp-S. Die is ook niet tastbaar maar toch wel duidelijk aanwezig. Hopelijk zorgt dit kunstwerk ervoor dat deze creativiteit nog zichtbaarder wordt.”

Voor meer filmpjes van lichtkunst van Motion Paintings zie de site van het collectief.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen