Volledig scherm
Een impressie van het nieuwe tussengebouw van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Dit is een eerste schets. Het ontwerp moet nog verder uitgewerkt worden. © Lorentz Casimir Lyceum

'Lorentz' in Eindhoven kan in zomer 2018 beginnen aan opknapbeurt

EINDHOVEN - Een nieuw tussengebouw met nieuwe entree, en een fikse opknapbeurt voor de twee hoofdgebouwen Lorentz en Casimir. Daarvoor maakt de school aan de Celebeslaan in Tongelre nu de plannen. 

,,In de zomer is het hier heel warm en in de winter is het koud. Dat zouden we graag andersom zien. Nu de overeenkomst met de gemeente rond is kunnen we daar eindelijk echt aan gaan werken." Rector Jessica Baart van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven zei het maandagmiddag een paar keer. Tijdens een rondleiding door school, maar ook in de speech bij de ondertekening van de overeenkomst met de gemeente Eindhoven door Baart en wethouder Jannie Visscher. Daarmee staat niets de 'transformatie' van het Lorentz ter waarde van 9,3 miljoen euro nog in de weg. 

Baart zegt dat het een 'moeizaam' proces was, maar dat het resultaat tot tevredenheid stemt. In het Integraal Huisvestingsplan voor scholen in Eindhoven  kreeg de school een tweetrapsraket voorgeschoteld: volgend jaar 2,7 miljoen voor het opfrissen van de school en in 2025 nog eens 6,6 miljoen voor een transformatie, een flinke verbouwing en deels nieuwbouw. ,,Dat is alsof je je keuken en de helft van de badkamer gaat verbouwen. Dat doe je niet, want dan moet je later nog eens de andere helft doen." 

Volledig scherm
Rector Jessica Baart van het Lorentz Casimir Lyceum bij het oranje tussengebouw dat gesloopt en vervangen gaat worden. FOTO KEES MARTENS/FOTOMEULENHOF © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Maar meer geld van de gemeente zat er gewoon niet in, benadrukte Visscher maandag ook nog eens. Uiteindelijk kwam er een compromis op tafel: de school kan nu de klus de komende jaren gefaseerd klaren en stukje bij beetje voorschieten. ,,Daardoor konden we een logische aanpak kiezen", aldus de rector. Gebouw voor gebouw wordt aangepakt, te beginnen met de twee hoge delen uit de jaren zestig. Ook wordt het tijdelijke, oranje tussengebouw vervangen door nieuwbouw. Daar komt ook de hoofdingang van de school.

Eigen geld

Tijdens de rondleiding lijkt de staat van de school toch niet echt dramatisch. Baart erkent dat. ,,Maar we hebben er dan ook veel eigen geld ingestoken voor het onderhoud. Tegelijkertijd is de school niet warm te stoken in de winter en te warm in de zomer. Bovendien zijn veel lokalen te klein voor grotere groepen. Ook ontbreken de ruimtes om bijvoorbeeld in projectgroepjes te werken zoals we veel met de eerste jaars leerlingen doen." Daarom krijgt de school straks dubbel glas, isolatie (aan de binnen of buitenkant), nieuw wifi, nieuwe leidingen en een nieuwe verwarmingsinstallatie met nieuwe radiatoren. Maar ook grotere lokalen; daarvoor worden de gangen wat smaller. 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de plannen. Daarna volgt de aanbesteding. Baart hoopt in de zomer van 2018 met de klus te kunnen beginnen. Het werk wordt zoveel mogelijk tijdens de vakanties uitgevoerd. ,,Want we willen onze leerlingen zo min mogelijk tot last zijn."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven