Een aannemer onderzoekt hoe de platen hebben kunnen loslaten.
Volledig scherm
Een aannemer onderzoekt hoe de platen hebben kunnen loslaten. © René Manders/DCI Media

Losse gevelplaten in Meerhoven: lelijk, maar niet gevaarlijk

EINDHOVEN - Een paar jaar na de oplevering van het schoolgebouw laten platen van de gevel van De Startbaan los. De schooldirecteur en de gemeente zien er geen gevaar in, een buurtbewoner wel.

,,Onverantwoord!”, zegt een bezorgde buurtbewoner. Hij wijst op de gevel van Saltoschool De Startbaan aan de Meerbos in de wijk Meerhoven. Op de eerste verdieping zijn vier gevelplaten op een rij verdwenen. Van andere hangen bevestigingsstrips los. De man, die niet met zijn naam in de krant wil, is boos. ,,Stel je voor als de wind daar weer vat op krijgt! Weet je dat de kinderen hieronder ’s ochtends staan te wachten voor ze naar binnen mogen?”

Niet van gisteren

Dan krijgt hij de conciërge in beeld. Die weet dat de problemen niet van gisteren zijn. De gevelplaten waren al een probleem toen hij twee jaar geleden bij de school begon. ,,Maar de gemeente laat in de zomervakantie de hele gevelbekleding vervangen”, weet hij. ,,Onverantwoord!” klinkt het weer. ,,Als zo’n plaat naar beneden komt is je hoofd eraf”, voorziet de man. Hij wijst op een paar planken die de ontstane gaten half bedekken. Daarboven is de steenwol-isolatie te zien. Een wandeling rond het gebouw leert dat op verschillende plaatsen in alle vier de gevels zijn verdwenen.

Gevraagd om een reactie zegt schooldirecteur Ien de Kock dat alle problemen zijn opgelost. ,,Woensdag is er nog iemand van de gemeente komen kijken. Hij heeft de ergste gebreken verholpen en er is nu geen acuut gevaar meer. De aannemer is bezig met een onderzoek naar de oorzaak van het loslaten. Over de bezorgde buurtbewoner zegt ze: ,,Die loopt hier de hele dag met zijn camera rond de school. Hij maakt er zijn persoonlijke hobby van.”

Platen worden vervangen

De gemeente Eindhoven is verantwoordelijk voor de huisvesting van het basisonderwijs. Een woordvoerder: ,,De gevelplaten van Salto-basisschool De Startbaan worden in de zomer vervangen. De aannemer heeft daarvoor onlangs voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het inmeten. Daarvoor zijn ook platen verwijderd. De aannemer heeft na de werkzaamheden de gevel niet helemaal dichtgetimmerd. Dat ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is wel veilig. Er zijn dus geen gevelplaten naar beneden gevallen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven