Volledig scherm
Tjerk Maas van Loud Noise foto Rene Manders © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Loud Noise: grote speler in de metal

EINDHOVEN - Loud Noise organiseert bijna alle rockfestivals in Eindhoven. En is een serieuze speler in Europa. Zaterdag 20 mei houdt de ‘metalclub’ open huis, thuis in Eindhoven.

‘Voormalig langharig tuig’ staat er op het shirt van Tjerk Maas (42). Reclame voor een hoppen weizen-biertje dat zijn bedrijf Loud Noise samen brouwde met Van Moll, maar ook een serieuze verwijzing naar het stempel dat hij nogal 's kreeg opgeplakt als hardrocker. 'Gij mee oew lang haar, dat wordt allemaal nooit niks'. Maas kan er nu hartelijk om lachen. ,,Het beeld van de hardrocker is inmiddels flink bijgesteld. We deden ooit onderzoek op Dynamo Metal Fest: driekwart van de bezoekers was hoger opgeleid.”

Het werd dus wél iets. Samen met de Friese Brabander Paul van Berlo staat Maas aan het hoofd van hét metalkantoor van Nederland. Okay, alleen Mojo boekt misschien nog net iets meer ‘hard spul’, maar op festivalgebied is Loud Noise de grootste. Klapper is Dynamo Metal Fest, op de Eindhovense ijsbaan. In juli komen er tienduizend man.

Grote rockfestivals
Ook organiseert het bureau vier grote rockfestivals in Leeuwarden en vier in Eindhoven, in het Klokgebouw: CityRock (8 september), het nieuwe Lighttown Blues (3 november), The Sound of Revolution (4 november) en Tributeland (5 november). En dan ook nog Come As You Are, dit jaar in december in de Effenaar. ,,Rock gedijt goed in Brabant. Past goed bij de no bullshit-mentaliteit, straight forward. Die houding zien we ook bij veel artiesten waar we mee werken.”

Loud Noise huist in een oud wijkgebouw in de Wattstraat, net achter Station Strijp-S. Brooklyn Square heet de opvallende gele villa, een verzamelgebouw voor kleurrijke ondernemers (zie kader). Als iedereen van het bedrijf er is, zitten er elf mensen. Boekingsagenten, promotors, mensen van productie en administratie. Allemaal metalfans. Want de liefde voor de muziek staat altijd voorop, zegt Maas.

Een kleine twintig jaar geleden begon de geboren Deurnenaar in Tilburg een boekingskantoortje. ,,Ik was zanger van metalband Outburst. Goeie bands boeken en dan zelf in het voorprogramma spelen, dat leek me wel wat.”

Eerste wapenfeiten: de Europese boekingen voor de inmiddels wereldberoemde band Volbeat, en festival Loud from the South in het Klokgebouw in 2008.

Europese tournees
Zo’n tachtig metal- en hardcore-acts uit de hele wereld heeft Loud Noise inmiddels in haar ‘roster’, de verzameling bands die een agent vertegenwoordigt. Voor deze acts verzorgen ze ook de Europese tournees. Enkele bekende: het Amerikaanse Metal Church en Deep Purple-toetsenist Don Airey. ,,Het hardst gaan momenteel de jonge Amerikaanse hardcorebands. ,,Als ik die gages zie denk ik, wow, ik heb geloof ik iets gemist.”

Bij een tournee plannen komt heel wat kijken. ,,Je plant eerst een logische route. Er mag maximaal 600 kilometer tussen een show zitten. Als de band met een bus reist moet de chauffeur minstens een keer per week 24 uur rusten.” Vervolgens wordt contact opgenomen met zaal of festival en bij interesse beginnen de onderhandelingen over de prijs, waar zowel zaal, band, boeker, promotor als vervoerder iets aan over moet houden. ,,Voor een beginnende band is er meer onderhandelingsruimte dan bij gevestigde namen.”

Een act moet geld op kunnen leveren, maar ook artistiek passen in de Loud Noise-stal. ,,Als een agent een act gaaf vindt, dan draagt die zijn enthousiasme over aan de afnemer. Dat verkoopt stukken beter.”

Open huis op Brooklyn Square
Onder de naam Loud Bird organiseert Loud Noise, tattooshop Free Bird en Trudo zaterdag 20 mei een open huis in het oude wijkgebouw Brooklyn Square aan de Wattstraat 70. Met deze open dag willen de ondernemers bijdragen aan de transformatie van dit pand op de rand van Woensel-West en Strijp-S tot een hotspot in de wijk. Van 12.00 uur tot 20.00 uur, gratis. Met optredens van o.a. Anneke van Giersbergen en The Dirty Denims.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven