Volledig scherm
Screenshot uit uitzending van Nieuwsuur over islamtisch onderwijs op salafistische moskeescholen © Nieuwsuur

LPF Eindhoven wil verbod op omstreden, streng-islamitische lessen in de stad

EINDHOVEN - Politieke partij LPF vindt dat de gemeente onmiddellijk in actie moet komen tegen omstreden salafistische schoolklassen in de stad. Een van de panden waarin de lessen wordt gegeven moet volgens de partij worden gesloten.

Dat blijkt uit raadsvragen die LPF Eindhoven donderdag indiende. De partij richt zich daarin met name op de stichting Islamplanning.nl. Die maakt bij het geven van bijvoorbeeld Koran-lessen aan moslims gebruik van een omstreden prediker. De man, Aboe Aicha, kwam afgelopen week in opspraak in een onderzoek van NRC en Nieuwsuur naar salafistische moskeescholen. Dat toonde aan dat kinderen soms extreme ideeën worden bijgebracht, bijvoorbeeld dat andersgelovigen de doodstraf verdienen.

Islamplanning.nl dook afgelopen jaar onder andere op in verschillende wijkhuizen, maar moest daar onder druk van de gemeente verdwijnen. De stichting zit nu in een pand in Tongelre. De LPF wil dat ook dat pand wordt gesloten. De partij wil verder dat de gemeente actie onderneemt tegen de Al Fourqaan-moskee. Ook daar is sprake van salafisme, een orthodoxe stroming die streeft naar de ‘zuivere islam’. Of daar ook de extreme ideeën aan bod kwamen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven