Volledig scherm
Witte de Withstraat, Eindhoven © Google Streetview

LPF pleit na drie jaar voor zeeheld in Eindhoven

EINDHOVEN - Waarom een Turkse piraat binnenhalen en een echte Nederlandse zeeheld afvoeren? De LPF komt alsnog in actie.

Een van de eerste dingen die ambtenaren van de gemeente dit nieuwe jaar moeten doen is het archief induiken voor de LPF. Al in mei 2013 was bekend dat in het gebied Vredesplein en omgeving - dat door sloop en nieuwbouw een ander stratenpatroon krijgt - een paar straatnamen zouden vervallen en veranderen. Nu pas komt de eenmansfractie Lijst Pim Fortuyn (LPF) met raadsvragen hierover.

LPF-raadslid Rudy Reker wil van het college weten waarom er destijds voor gekozen is de Nederlandse zeeheld Witte de With te laten sneuvelen, terwijl op een andere plek in de zeeheldenbuurt de Barbarosstraat erbij komt. ,,Witte de With heeft als zeeheld en vlootvoogd een belangrijke rol in onze vaderlandse geschiedenis gespeeld", aldus Reker. Terwijl Barbaros volgens hem ,,een Ottomaans-Turkse admiraal en kaper was die in de zestiende eeuw christelijke slaven verhandelde op de slavenmarkt in de Franse plaats Toulon en de stad Nice liet plunderen en in brand stak." De LPF wil dat het college beide besluiten terugdraait.

Discussie recent 

Waarom de LPF hier nu mee komt, terwijl het besluit al zeker drie jaar oud is? ,,Dat kan wel jaren geleden besloten zijn, maar de discussie over Witte de With is nu recent door politiek correctelingen in meerdere steden in Nederland begonnen", reageert Reker. Ook wijkbewoners zouden hier nu vragen over stellen bij zijn fractie. Reker verwijst met zijn opmerking naar het kunstinstituut Witte de With Center. Dat besloot in september vorig jaar (2017) dat het een andere naam wilde, na protesten van een aantal kunstenaars tegen het 'koloniale' karakter ervan.

Op de site Eindhoven-in-beeld. nl werd al in mei 2013 een kaartje met de nieuwe straatnamen gezet. Uit een reactie die Gerard Strijards toen hieraan toevoegde blijkt dat de Turkse 'inbreng' toch wat minder vreemd is dan op het eerste gezicht lijkt. ,,De Ottomanen en die Staten-Generaal hadden onder het motto 'Liever Turcks dan Paapsch' een wederzijds maritiem verbond gesloten, waarbij kaapvaartbrieven, uitgegeven door de Turkse regering te Constantinopel tevens golden als kapersbrieven ten behoeve van de Hollandse vloot", aldus Gerard Strijards. ,,De kaperkapitein gold als gezagvoerder van een hulpkruiser die daden van geweld mocht ondernemen tegen de vijand van de vloot van de Heeren Staten-Generaal. Michiel de Ruyter is zo ook begonnen, via kapersbrieven."

Strijards is onder meer buitengewoon hoogleraar internationaal strafrecht. Hij schreef eerder een boek over de historie van Woensel.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven