Volledig scherm
Vanaf 1 augustus is het verboden om ‘gezichtsbedekkende kleding’ , zoals boerka's, integraalhelmen en bivakmutsen te dragen in het openbaar vervoer, in scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. © Thinkstock

LPF wil dat gemeente Eindhoven boerkaverbod actief handhaaft

EINDHOVEN - Gaat de gemeente Eindhoven het ‘boerkaverbod’ ook daadwerkelijk actief handhaven? Zijn er afspraken gemaakt met scholen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer, zodat zij optreden tegen zogenaamde ‘gezichtsbedekkende kleding'? En wat doet de politie? Dat vraagt de gemeenteraadsfractie van de LPF aan burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. 

De wet die het dragen van integraalhelmen, bivakmutsen en boerka's in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid strafbaar stelt, gaat donderdag 1 augustus in. Maar lang niet alle instanties en gemeenten maken zich druk om het verbod. De Eindhovense LPF-fractie reageert ‘verontwaardigd'.  ‘Nederland is een rechtsstaat en wat voor signaal geven we af aan de burger als we nieuwe wetgeving niet gaan naleven?', schrijft raadslid Tjerk Langman.

Ook wil hij weten of Eindhoven zijn medewerkers geïnstrueerd heeft wat ze moeten doen. En gaat de politie zelf actief optreden? Gaan agenten samenwerken met leraren, verpleegkundigen en buschauffeurs? De gemeente kon dinsdag niet reageren op de vragen. 

Volgens een woordvoerster van politie Brabant-Oost volgt de regio de landelijke richtlijnen. Het is aan medewerkers van scholen, ziekenhuizen en gemeenten om mensen aan te spreken die het gezicht bedekt hebben. Pas als dat niet baat, kan de politie ingeschakeld worden. Agenten zullen de ‘overtreder’ vragen de het gezicht zichtbaar te maken of het pand te verlaten. Doen ze dat niet, dan volgt een bekeuring.  

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Eindhoven