Luchtmacht in de fout met vervoer gevaarlijke stoffen
EINDHOVEN - Bij de luchtmacht is de afgelopen jaren regelmatig iets mis gegaan met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van Defensie, dat in handen is van persbureau ANP en televisie-programma Nieuwsuur.
In het rapport staat dat de luchtmacht in vliegtuigen gevaarlijke stoffen vervoert die niet door de lucht getransporteerd mogen worden. Ook zijn zaken als zuurstofflessen en chemicaliën tijdens transport regelmatig verkeerd verpakt, gelabeld of gedocumenteerd. Grote risico's zouden zitten in de vluchten van en naar militaire missiegebieden, zoals Mali en Irak. Vluchten die allemaal vertrekken van en terugkeren naar Vliegbasis Eindhoven, de thuisbasis van de luchtmacht. De vliegtuigen zouden vaak gevaarlijke stoffen vervoeren als insektenwerende middelen, butagastankjes en batterijen. Brandbare producten met ontploffingsgevaar, waarvan de veiligheid wordt bepaald door de juiste verpakking. En daar schort het aan.
Stopgezet
In het rapport stellen de onderzoekers dat de betrokken leidinggevenden onvoldoende op de hoogte zijn van de processen en regelgeving met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen. En medewerkers zijn niet of onvoldoende opgeleid om die stoffen op een veilige manier te vervoeren, door de lucht maar ook via de weg. Omdat dit mensen in gevaar kan brengen, wil de militaire vakbond VBM dat de lucht- en wegtransporten van de luchtmacht worden stopgezet tot veiligheidsmaatregelen zijn doorgevoerd.
Er hebben zich in Nederland nog geen grote ongelukken voorgedaan. Maar om de ernst van de situatie te duiden halen de onderzoekers in hun rapport het vliegtuigongeluk in Everglades, Florida, in 1996 aan. Tijdens de vlucht ontstond een grote brand in het vrachtruim. Hier lagen chemische zuurstofgeneratoren zonder veiligheidskapjes op de slagpinnen, die door de trilling van het vliegtuig werden geactiveerd. Door de warmte die ontstond vloog eerst karton, en later vliegtuigbanden, in de fik. Toen de brand ook de elektrische installaties aantastte werd het vliegtuig onbestuurbaar en crashte. Bij het ongeval kwamen alle 110 inzittenden om het leven.
Dat er problemen zijn met de veiligheidscultuur binnen de Defensie was al bekend. 'Op het gebied van bedrijfsveiligheid is Defensie onvoldoende in control', schreef de Commissie-Van der Veer die er eerder deze maand onderzoek naar deed.
Maatregelen
Volgens een woordvoerder van Defensie zijn er inmiddels maatregelen getroffen. „Tussen 2013 en 2016 zijn er voorvallen geweest. Verpakkingen waren niet op orde of niet goed gelabeld. Daarop heeft het hoofd Bedrijfsveiligheid een onderzoek gelast. Het rapport van dat onderzoek is in mei 2017 uitgebracht. De conclusies die daarin worden getrokken, onderschrijven wij."
Volgens de woordvoerder worden de aanbevolen verbetermaatregelen op dit moment doorgevoerd in de organisatie. Zo is er bij ieder luchtmachtonderdeel een Veiligheidsadviseur Gevaarlijke Stoffen aangesteld en zijn de controles verscherpt. De woordvoerder benadrukt dat de samenleving nooit in gevaar geweest. „Dat staat ook niet in het rapport. Wij vervoeren ook geen verboden stoffen. En iedereen die in onze organisatie gevaarlijke de stoffen vervoert is daarvoor geautoriseerd en gecertificeerd. De MLA, de Militaire Luchtvaart Autoriteit ziet daar nauwlettend op toe. Maar het veiligheidsbewustzijn moet wel bij iedereen weer tussen de oren komen. Daar wordt nu hard aan gewerkt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Bewoners ‘t Zand in Son zelf aan zet om eerste aardgasvrije wijk te worden
SON EN BREUGEL - Tot de laatste stoel was de zaal van het Dommelhuis dinsdagavond gevuld voor de aftrapbijeenkomst van de gemeente om van ‘t Zand de eerste aardgasvrije wijk van Son te maken. Concrete plannen kreeg de buurt nog niet te horen, doel was vooral om te peilen hoe zij erin staan. -
PREMIUM
Voorwaardelijke straf tegen Helmonder (29) geëist die inreed op stadsgenoot met wie hij ruzie had
DEN BOSCH/HELMOND – Zelf voelt hij zich het grootste slachtoffer. Eerst werd er in zijn auto ingebroken en werd hij beschoten. Na maanden beet hij van zich af en ramde de auto van zijn belager. Nu hangt een Helmonder straf boven het hoofd. -
Nauwere samenwerking tussen ASML en Summa College
EINDHOVEN – Het Summa College en ASML gaan structureel samenwerken in het kader van onderwijs en doorstroming naar het bedrijfsleven. Zo gaan ASML’ers als docent aan de slag bij de technische opleidingen van de mbo-instelling. Ook zijn er initiatieven voor meer opleidingen. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUM
Plannen voor ‘levendig dorpshart’ Mierlo-Hout in de startblokken, maar het is wachten op de rechter
HELMOND - Veel (oudere) Mierlo-Houtenaren zien zichzelf al verhuizen naar een van de 220 nieuwe appartementen op de plek van woonzorgcentrum Alphonsus. Het is alleen de vraag wanneer daar de eerste stenen opgemetseld kunnen worden. -
-
-
Nog steeds vrijwel dagelijks overlastklachten: cameratoezicht op Woenselse Markt verlengd tot na de zomer
EINDHOVEN - Omdat de Eindhovense politie nog bijna dagelijks klachten krijgt over overlast wordt het cameratoezicht op de Woenselse Markt weer verlengd. De camera’s blijven minimaal tot eind september hangen. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer