Volledig scherm
Baars & Bloemhof in Milaan 2017 © Rob Schoonen

Maarten Baas flikt het 'm weer…in Milaan

Salone di MobileMILAAN - Een paar edities terug had Maarten Baas het helemaal gehad met de meubelbeurs in Milaan. De drukte, de gekte, de enorme hysterie bijna rond dat jaarlijkse design-spektakel: hij was er klaar mee. 

En bracht daarom dat jaar een simpel app-je op de markt. Inhoud: een klokje, op z’n Baas’ vormgegeven. Kosten: 5 cent. Nu brengt hij eenzelfde soort verhaal op de beurs die dinsdag is geopend.

Luidsprekers
In een van de indrukwekkende hallen achter het centraal station van de domstad heeft Baas zo’n honderd luidsprekers, in allerhande materialen en afmetingen. Uit die toeters komt geluid; net niet te definiëren stemmen die iets roepen. Dat is op zich al een verrassend beeld, maar rond die luidsprekers, in een halve cirkel geplaatst, staan 101 stoelen, ook weer allemaal net even anders qua afmetingen en kleur. De installatie ‘May I have your attention please’ speelt met het fenomeen aandacht en hoe dat – in al zijn facetten – ons beïnvloedt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de stoelen, die Baas samen met Lensvelt heeft geproduceerd. Voor wie geen tijd of zin heeft om dit keer Milaan aan te doen: de complete installatie zal in mei in De Kazerne in Eindhoven te zien zijn.

Een zaal verder in dat prachtige, wat vervallen complex, staat Baars & Bloemhof (onder meer gevestigd in Eindhoven) met ‘Transitions II’. Wat je ziet is het werk dat zes designers/studio’s hebben gemaakt met materiaal dat het bedrijf levert. Baars & Bloemhof heeft een zeer uitgebreide ‘bibliotheek’ van ontelbaar veel materiaal, vooral plaatsmateriaal dat gebruikt wordt door (interieur-)architecten.

Jonge ontwerpers
Het bedrijf heeft zes jonge ontwerpers gevraagd om met een of meerdere van die materialen nieuw werk te maken. Dat heeft fraaie producten opgeleverd. Zoals de ‘blokken’ die het Eindhovense duo RenS presenteert; dat is spelen met zwart, in vele gradaties. Daphna Laurens, eveneens Eindhoven, toont wat je met het aloude materiaal linoleum kunt doen: van pennenbakje tot en met lampen waarvan de kappen zijn gebogen alsof ze van karton zijn gemaakt.

De eerste dag van de 56e editie van de Saloni de Mobile zit erop. Tot zondag bezoeken rond de 400.000 belangstellenden de beurs die algemeen wordt gezien als de belangrijkste meubelbeurs ter wereld. Vooral omdat het niet zozeer een publieksevenement is, als wel een beurs voor direct betrokkenen zoals handelaars, producenten en media. Of zoals Janou Bonnie, woordvoerder van Baars & Bloemhof het verwoordt: ,,De Dutch Design Week is zeer belangrijk, maar Milaan is net even een tikje belangrijker, juist vanwege die gerichte bezoekers.”

Volledig scherm
Maarten Baas in Milaan 2017 © Rob Schoonen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven