De oude vervallen pastorie van de inmiddels tot kantoor verbouwde Vincentius à Paolokerk.
Volledig scherm
De oude vervallen pastorie van de inmiddels tot kantoor verbouwde Vincentius à Paolokerk. © Michel Theeuwen

Maatregelen tegen verpaupering Eindhovense monumenten

EINDHOVEN - Op aandringen van de gemeenteraad gaat Eindhoven bekijken welke maatregelen er genomen kunnen worden om historisch waardevolle panden te beschermen tegen verpaupering.  

Er komt een plan van aanpak om  te voorkomen dat monumentale en/of waardevolle Eindhovense panden kunnen verpauperen. Het Eindhovense college van B en W gaat daar op korte termijn mee aan de slag.

Motie

Cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs (D66) deed die toezegging op aandringen van de volledige Eindhovense gemeenteraad. Schreurs gaat daar 'con amore' - met liefde - mee aan het werk, zo zei ze dinsdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. 

Schreurs zei dat nadat CDA-raadslid Karin Wagt daar een motie over ingediend had, een motie die unaniem door de Eindhovense gemeenteraad werd ondersteund. Aanleiding voor die motie was een recente bijeenkomst van de raad met de Henri van Abbestichting, waarvoor D66 het initiatief had genomen.  

Die stichting constateert met lede ogen dat steeds vaker historisch waardevolle panden ten prooi vallen aan verwaarlozing en vervolgens verpaupering. Voorbeelden zijn de Vincentius à Paolokerk in Woensel, het Tapijtcentrum aan de Kanaaldijk-Zuid, de Gerarduskerk en panden op Stratumseind en in de winkelstraten. Ook maakt de erfgoedwaakhond zich grote zorgen over de Paterskerk, het Van der Meulen Ansems-complex, het cafeetje aan de Jan van Lieshoutstraat en de Steentjeskerk.

In praktijk

Naar aanleiding van die discussie kwam het CDA dinsdag met het voorstel om alle mogelijkheden te onderzoeken om pandeigenaren te dwingen verpaupering te voorkomen. Die mogelijkheden moeten vervolgens ook daadwerkelijk in praktijk gebracht worden, benadrukte raadslid Karin Wagt. 

Wethouder Schreurs zorgde vervolgens voor de nodige verwarring tijdens de raadsvergadering, door uitgebreid D66-raadslid Marco van Dorst te prijzen voor het initiatief dat hij genomen had voor de discussieavond met de Van Abbestichting. Tot ontsteltenis van het CDA - en tegen de mores in -  negeerde ze daarbij de indiener van de motie volledig. 

Minder succes had de VVD dinsdagavond met een motie om vaart te zetten achter de nieuwbouwplannen voor het Christiaan Huygens Lyceum, waar te weinig geld voor blijkt te zijn. Onderwijswethouder Jannie Visscher (SP) is daarover druk in overleg met de school om tot een oplossing te komen voor dat probleem. De meeste raadsfracties willen haar daar niet bij voor de voeten lopen, waardoor VVD-raadslid Hans  Rozendaal de motie weer introk.    

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven