Volledig scherm
Mac Taple tijdens een repetitie (vlnr): Jan Jansen, Jed Jones, Peter Visser, Jos van den Dungen en Jan van Riet. © FotoMeulenhof

Mac Taple uit Eindhoven scoort ook in Liverpool

EINDHOVEN - De Eindhovense rock-'n-roll band Mac Taple speelt 22 december tijdens de feestavond rond The Big Bang in de Effenaar. Dan maakt het ED de top 10 bekend van de meest memorabele muziekmomenten van Zuidoost-Brabant. 

De band, opgericht in 1978, is weer volop actief. Het vijftal werkt toe naar 'de mijlpaal van mijn muzikale carrière', zoals gitarist Jos van den Dungen het omschrijft. Mac Taple speelt 11 maart twee sets in de Cavern Club in Liverpool, het voormalige 'thuishonk' van de Beatles. De beroemdste band ooit gaf bijna driehonderd optredens in het zaaltje. Daar ontstonden de eerste hysterische taferelen rond de vier en kwamen ze in beeld bij hun latere manager Brian Epstein.
De uitnodiging voor de Cavern is het wonderlijke resultaat van een toeristisch uitstapje naar Liverpool. Bassist Peter Visser en zanger Jan van Riet gingen in de stad op zoek naar de wortels van de Fab Four en bezochten ook een sessie van de Cavern Club Beatles, de huisband van de beroemde zaal. ,,Er stond een man in de rij die twee akoestische gitaren bij zich had", vertelt Visser. ,,'Bent u de support-act?', vroegen wij. Hij antwoordde dat de gitaren bestemd waren voor zijn zoon, de George Harrison van de tributeband. Ik vertelde dat wij ook in een groep spelen en heb mijn visitekaartje gegeven."
 'George' is in het dagelijks leven werkzaam bij de Cavern en zijn vader Rob is als technisch medewerker actief voor de zaal. Senior ging thuis op zoek naar YouTube-beelden van Mac Taple en stuurde Visser een enthousiaste mail. Graag zou hij de band een keer live in de beroemde club willen zien. Van het een kwam het ander: uiteindelijk rolde een uitnodiging voor een concert in Vissers mailbox. De band was op dat moment niet compleet, maar kwam al snel weer op oorlogssterkte. De huidige line-up bestaat uit oudgedienden Van Riet, Visser, Van den Dungen en gitarist Jan Jansen. Zij versterkten zich met de Engelse drummer Jed Jones, een voormalig profmuzikant die nu in Geldrop woont.
Ze hebben een speciale Cavern-setlist samengesteld, waar ze ook tijdens de Big Bang-avond van het ED uit zullen putten. Op het repertoire staan, behalve enkele eigen composities, vooral rock-'n-rollklassiekers die een inspiratiebron waren voor de jonge Beatles. Van Riet: ,,De groepen die nu in de Cavern spelen, brengen vooral originele Beatles-songs. Maar de covers die zij zelf destijds in de club speelden, hoor je niet meer."
Het gaat om roemruchte rocksongs als Slow down, Some other guy, Roll over Beethoven en Johnny B. Goode. ,,Daar is de Merseybeat op geïnspireerd. Toen we de titels noemden van de nummers die wij gaan spelen, werden ze bij de Cavern helemaal gek", aldus Visser. Mac Taple test het materiaal tijdens de huidige tournee. ,,Met succes. Tijdens ons optreden in café Bij Van Dijk in Geldrop was er zoveel publiek dat de mensen op straat stonden. Kwalitatief zijn wij enorm vooruit gegaan en dat merken de fans ook."
 In zijn lange carrière heeft Mac Taple de nodige big bangs meegemaakt. De groep stond in vele tv- en radioshows, zoals Tros Top 50, Voetbal '80 en Los Vast . ,,Ik denk dat er geen enkele andere band te vinden is die zoveel voorprogramma's van wereldtoppers heeft gedaan", zegt Visser. De band was support-act voor onder anderen Fats Domino, Jerry Lee Lewis en The Stray Cats. Hilarisch was een show als voorprogramma van Chuck Berry in het POC. ,,Chuck zou om kwart over negen beginnen, maar hij was er niet. Wij kregen het verzoek door te spelen." De ster bleek in Amsterdam op pad met een dame van lichte zeden en kwam pas laat op de avond in Eindhoven aan. ,,We hebben tot tien voor elf doorgespeeld. Gelukkig werden we met applaus ontvangen."
Mac Taple speelt 22 december tijdens het Big Bang-feest in de Effenaar, evenals onder anderen Bertus Borgers & The Young Retro's, Call It Off en Candybar Planet. Aanvang 20.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven