Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Man lost schoten bij visvijver

DEN BOSCH - De beheerder van een visvijver bedreigt vissers met een geweer en moet wat de officier van justitie betreft tien maanden celstraf krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk.

Had hij nou van dichtbij gericht geschoten op een groepje vissers? Of was het juist van veraf geweest, en niet in de richting van de vissers maar op het water van de vijver? Het was donderdag de hamvraag in de rechtszaak tegen de beheerder van een visvijver in de gemeente Someren.

Poort dicht

Wat wel vaststond was dat de man op de avond van 15 mei 2018 rond half elf met een flobert-geweer naar een groepje vissers bij de vijver was gelopen. De vissers irriteerden hem omdat ze die avond steeds belden om met hun auto van het terrein af te kunnen. Daarvoor zou de man de poort open moeten maken, maar hij had al gezegd dat de poort om acht uur dicht zou gaan en dicht zou blijven.

De vissers, twee volwassenen en twee kinderen, verklaarden dat de man van dichtbij op een van de volwassenen had geschoten. Twee door de politie gevonden kogelhulzen op de plek waar de vissers zaten, zouden die lezing kunnen onderstrepen.

Hulzen

Toch dacht officier van justitie John van Eekelen niet dat de schoten rechtstreeks in de richting van een van de vissers waren gelost. Dan zou het van zo'n korte afstand wel raak geweest zijn. Maar de aangetroffen hulzen gaven volgens de officier ook aan dat de man zeker niet van een meter of dertig afstand had geschoten, zoals hij zelf beweerde.

De officier nam het de man kwalijk dat hij het wapen op de vissers had gericht, dat was erg bedreigend geweest, zeker omdat hij volgens de vissers ook nog had gezegd dat hij ze dood zou schieten als ze niet weggingen. Dat laatste ontkende de man overigens weer.

Buiten proporties

De officier eiste een celstraf van tien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Advocaat Ton van den Biezenbos vond die strafeis ‘volledig buiten proporties.’ De man had drie dagen vastgezeten, en in de cel te horen gekregen dat zijn vriendin terminaal ziek was. Dat was straf genoeg, vond de advocaat, ook omdat de reclassering de kans op herhaling klein acht en had geadviseerd juist geen celstraf op te leggen. Dit omdat de man worstelt met de dood van zijn vriendin en nu alle zeilen moet bijzetten om overeind te blijven.

De man zelf zei dat het hem speet. ,,Mijn reactie was niet goed, daar schaam ik me voor.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven