Volledig scherm
Eindhovens eerste smilecurator poseert met uiteraard een glimlach.

Mariëlle Coppes benoemd tot Eindhovense smilecurator

EINDHOVEN - Marielle Coppes is zaterdagmiddag in het Eindhovense Parktheater gekozen als eerste Eindhovense smilecurator. Haar functieomschrijving is simpel: Eindhovenaren iets vaker een glimlach op hun gezicht toveren.

Coppes is vooral bekend van haar ballonnenboom. Vorig jaar hing ze samen met twintig vrijwilligers 1000 gekleurde ballonnen in een boom op het Stationsplein. Ook deelden ze duizend zelfgevouwen kraanvogels uit op Strijp-S. Met deze projecten hoopt de Eindhovense haar stad een beetje vrolijker te maken.

De gemeente wil op meer plekken de ‘smilefactor’ inzetten, zoals in het Dommeltunneltje dat met een muurschildering van John Cleese werd omgedoopt tot Silly Walk-tunnel. Daarom zocht ze naar iemand die niet alleen zelf goede ideeën had om de openbare ruimte op te leuken, maar ook anderen kon helpen hun voorstellen werkelijkheid te laten worden. Coppes heeft daarin ervaring. Zo ontwikkelde ze een online cursus ‘creativiteit omzetten in actie.’

Yarnbomb
De jury koos haar uit vijf gegadigden, die allemaal een korte pitch hielden. Smilecurator is een vrijwilligersfunctie. Wel stelt de gemeente een cheque van 1.500 euro beschikbaar voor de uitvoering van haar plannen. Een idee is yarnbomb, breiwerkjes in de buitenlucht, bijvoorbeeld om lantaarnpaal of hek. “Zo wil ik de verbinding leggen tussen jongeren en ouderen, want lachen is voor iedereen even belangrijk.”

Volledig scherm
Mariëlle Coppes neemt de cheque in ontvangst.
Volledig scherm
De jury bestaande uit wethouder Torunoglu, Inge van de Vorst (Liefdesdokter) en Jacques Splint (hoofd Openbare Ruimte, gemeente Eindhoven) in conclaaf.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven