Max Tromp in zijn luie leesstoel, thuis in Best.
Volledig scherm
PREMIUM
Max Tromp in zijn luie leesstoel, thuis in Best. © Kees Martens/DCI Media

Max Tromp (26) uit Best is jurylid voor Literatuurprijs: ‘Lezen is spannender dan Netflixen’

BEST - Max Tromp (26) uit Best is geselecteerd voor de studentenjury van de Europese Literatuurprijs. Hij moet de komende tijd een fikse stapel boeken wegwerken. ‘Geen straf. En ik heb nu extra veel tijd om te lezen.’

Max Tromp
Volledig scherm
Max Tromp © Kees Martens/DCI Media

Naast zijn luie stoel ligt deze weken behalve een flinke stapel boeken ook altijd een kladblok. ,,Tijdens het lezen maak ik aantekeningen”, zegt Max Tromp. De Bestenaar zit in de vierkoppige studentenjury van de Europese Literatuurprijs, een Nederlandse prijs voor beste Europese boek van het jaar. De winnaar krijgt 10.000 euro, de vertaler 5.000. Op 7 november moet de prijs op het Haagse Crossing Border-festival worden uitgereikt door vakjuryvoorzitter Abdelkader Benali.

In de doos die Tromp toegestuurd kreeg zat onder meer vertaald werk van Lászlo Krasznahorkai (Hongarije), Geir Gulliksen (Noorwegen) en Jiří Kratochvil (Tsjechië). Hij is nu bezig aan zijn tweede boek, Frankusstein van de Britse Jeanette Winterson. ,,Erg de moeite waard.”

Normaal gesproken werkt Max Tromp drie dagen per week bij Van Piere in Eindhoven. Vanwege het coronavirus heeft de boekwinkel inmiddels ook haar deuren gesloten. ,,Gelukkig is er ook achter de schermen nog wat te doen. Maar wel treurig dat zo’n belangrijke ontmoetingsplek nu wegvalt.” Ook volgt de Bestenaar een masteropleiding Geschiedenis in Leiden. Daar kan hij nu niet heen. ,,Een geluk bij een ongeluk, want ik heb extra veel tijd om te lezen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven