Zorg aan coronapatiënten in het Máxima MC.
Volledig scherm
Zorg aan coronapatiënten in het Máxima MC. © Máxima MC

Máxima MC opent afdeling voor terminale coronapatiënten zodat familie afscheid kan nemen

Het Máxima MC heeft een nieuwe afdeling in gebruik genomen, speciaal voor familie van terminale coronapatiënten. Zieken en familie kunnen hier afscheid van elkaar nemen. 

,, Deze afdeling is geopend om patiënten en hun naasten de gelegenheid te bieden om waardig afscheid te nemen’’, zegt een woordvoerder. De afdeling is bedoeld voor coronapatiënten die geen ic-behandeling wensen en in terminale fase zijn terechtgekomen. Vaak is is het lastig om afscheid te nemen omdat voor familie van coronapatiënten strenge regels en veiligheidsvoorschriften gelden.

In het  ziekenhuis mag per patïent maar één bezoeker langskomen, maar in de nieuwe afdeling zijn er soepelere regels. ,,We kunnen privacy bieden en er vindt begeleiding plaats door medewerkers die zijn opgeleid in palliatieve zorg’’, aldus de woordvoerder.

Uitplaatsingen gaan door

De situatie in de ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant blijft onveranderd. Ziekenhuizen zien iedere dag nieuwe coronapatiënten binnenkomen, maar veel mensen worden ook uitgeplaatst. Het Catharina, St. Anna, Elkerliek en Maxima MC melden dat ze de situatie nog altijd onder controle hebben. 

,,Op de spoedpost zijn er piekmomenten, maar dat kunnen we nog altijd oplossen. We hebben nog plaatsen vrij, ook op de intensive care”, aldus een woordvoerder van het Elkerliek in Helmond. Ziekenhuizen melden niet langer hoeveel patiënten er precies zijn opgenomen omdat dat aantal van uur tot uur verschilt.

Het Regionaal Overleg Acute Zorg  (ROAZ) meldt dat woensdag weer 60 patiënten uit de Brabantse ziekenhuizen zijn vervoerd. ,,De instroom blijft hoog. De modellen voorspellen dat dit weekend, zaterdag of zondag, een forse piek onze ziekenhuizen bereikt. Wij zien ook dat het moeilijker wordt om patiënten naar andere ziekenhuizen te krijgen. De laatste dagen gaat dat goed, maar ons bereiken ook geluiden dat de grenzen in zicht zijn’’, zegt een woordvoerder van het ROAZ tegen deze krant.

Ic-capaciteit uitgebreid

Het Máxima MC breidt momenteel de ic-capaciteit van 16 bedden uit. ,,Qua ziekenhuisopnamen zijn we stabiel gebleven‘’, aldus de woordvoerder. Ook het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop verhoogde de capaciteit woensdag, maar ook dit ziekenhuis heeft de situatie nog altijd onder controle. ,,De uitplaatsingen blijven doorgaan. Wij hebben overal nog genoeg bedden en personeel. We hebben bovendien nog de mogelijkheid om de capaciteit nog verder uit te breiden.’’

Ook bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is de situatie ‘stabiel’. De woordvoerder: ,,Mensen zijn hier heel ziek, zeker als ze op de ic terechtkomen. Maar op dit moment kunnen we de zorg nog altijd goed aan.’’

In samenwerking met indebuurt Eindhoven