Volledig scherm
Catharina Ziekenhuis © Catharina Ziekenhuis

Medewerkers voeren actie in Catharina Ziekenhuis: zondagsrooster op woensdag 10 juli

EINDHOVEN - Medewerkers van diverse afdelingen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven draaien woensdag 10 juli zondagsdiensten. Dat betekent dat er alleen spoedeisende incidenten worden opgepakt. Voor anderen blijft het ziekenhuis dicht. 

Ziekenhuismedewerkers mogen niet staken, dus een zondagsdienst draaien is een uiterste schreeuw om aandacht. Ze willen een betere cao. De onderhandelingen daarvoor zijn op 3 juni vastgelopen.

Olievlek

,,Openstaande vacatures worden moeilijk ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden‘’, zegt Elise Merlijn van de FNV. ,,Werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen.‘’ 

Het zijn landelijke acties, die in het Catharina Ziekenhuis direct werden omarmd. Vandaar dat zij - met ziekenhuizen in Alkmaar en Assen - met de protesten beginnen. De vakbonden gaan ervan uit dat de acties daarna als een olievlek verder over het land verspreiden. Volgens een woordvoerster gaat het vooralsnog om één actiedag op verschillende data bij de ziekenhuizen, maar worden extra actiedagen achter de hand gehouden. 

Laatste moment

Welke Eindhovense afdelingen er precies meedoen wordt pas kort van tevoren bekend. De vakbonden houden dat bewust stil, om te voorkomen dat het ziekenhuis het rooster aanpast. Volgens een woordvoerder zijn er in elk geval geen acties op afdelingen waar patiënten in gevaar kunnen komen. De vakbonden denken aan afdelingen als de OK, kort verblijf en röntgen. Daar kunnen afspraken met patiënten gemakkelijk worden verzet. 

Medewerkers werken 10 juli wel, maar worden ingezet op andere afdelingen, waardoor ze patiënten kunnen ondersteunen. De maatregel is een actie van vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU’91, FBZ en CNV. 

Veel onduidelijkheid

Het Catharina Ziekenhuis is  niet van tevoren op de hoogte gebracht van de zondagsdiensten, hoewel de acties volgens een woordvoerder ‘wel boven de markt hingen’. Er is veel onduidelijkheid, ook onder patiënten, onder meer over welke afdelingen door de acties worden getroffen. 

Velen bellen met de vraag of hun afspraak voor behandeling wel doorgaat, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Vooralsnog wordt geen enkele afspraak gecancelled, totdat we weten wat er exact gaat gebeuren. Daarom willen we zo snel mogelijk met de bonden in overleg, zodat we ook alle patiënten die geraakt worden door de actie persoonlijk kunnen inlichten.” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen