Volledig scherm

Meer bomen in Eindhovense wijken; 'geld bomencompensatiefonds lag te verstoffen'

EINDHOVEN - Er ligt in Eindhoven al jaren geld op de plank om omgehakte en gerooide bomen te compenseren. Dat geld moet nu eindelijk worden omgezet in de aanplant van nieuwe bomen: niet alleen in de binnenstad, maar in de héle stad.

Dinsdagavond heeft de raad dat besloten. De motie van GroenLinks, VVD, PvdA en D66 werd uiteindelijk door alle partijen ondersteund. Speciaal voor het planten van bomen in 'groenarme gebieden' buiten de binnenstad heeft de raad in de begroting voor 2017 nu eenmalig 250.000 euro gereserveerd. De keuze en uitvoering van de projecten wordt samen met Trefpunt Groen Eindhoven vastgesteld. In deze organisatie werken diverse Eindhovense natuur- en milieuclubs samen'

Compensatie
Als er bij Eindhovense nieuwbouw of projecten als de HOV-busbaan bomen sneuvelen, dan moet dat groen worden 'gecompenseerd': door de aanplant van nieuwe bomen (elders) of door geld te storten in het bomencompensatiefonds van de gemeente. "Dat geld lag tot nu toe te verstoffen op de plank. We hebben dat al meermalen aangekaart bij het college, zonder dat er iets mee gebeurde. Onbegrijpelijk", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Rik Thijs. "Het totaalbedrag is nu zo gegroeid, dat het naar verwachting eind dit jaar uitkomt op ruim 555.000 euro. Terwijl het de bedoeling van dat geld is dat gekapte bomen snel vervangen worden door nieuwe. Vandaar dat we als GroenLinks met dit amendement zijn gekomen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven