Volledig scherm
De terminal van Eindhoven Airport (archieffoto). © Ton van de Meulenhof

Meer douaniers op Eindhoven Airport nodig door brexit

EINDHOVEN - Om het reizigersverkeer op Eindhoven Airport en de controle van de bagage vlot af te kunnen handelen zijn als gevolg van de brexit meer douaniers nodig. Het regiokantoor Eindhoven, dat werkt voor zuidoostelijk Nederland, wordt uitgebreid met zeventig formatieplaatsen. 

Momenteel telt de douane regio zuid nog zo'n vierhonderd fte. De instroom van nieuwe medewerkers vindt geleidelijk plaats, aldus een woordvoerder. Hij verwacht dat aan het eind van volgend jaar alle nieuwe douaniers opgeleid en inzetbaar zijn. Grote vertragingen op het vliegveld als gevolg van de extra benodigde controles voorziet de douane niet. Na een korte, taakgerichte opleiding kunnen de nieuwe douaniers direct na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU -op 29 maart- worden ingezet. Vervolgens worden de mensen breder opgeleid om ook andere douanetaken te kunnen verrichten, aldus de woordvoerder. 

‘Derde land’

Op Eindhoven Airport zullen reizigers vanuit en naar het VK ook de gevolgen van de brexit merken. Het Verenigd Koninkrijk wordt na de brexit een zogeheten 'derde land’. Dit betekent onder meer dat goederen die reizigers invoeren onder douanetoezicht komen te staan. Van producten die in Engeland worden gekocht met een waarde boven 430 euro moet straks aangifte worden gedaan. Dat geldt ook als men meer dan één liter sterke drank, twee liter wijn of meer dan één slof sigaretten wil invoeren. Voor het Verenigd Koninkrijk gaan dan dezelfde spelregels gelden als voor bestemmingen in de tien andere landen buiten de EU die vanaf Eindhoven Airport  aangevlogen worden, zoals  Marokko, Rusland, Turkije, Egypte en Israël. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven