Volledig scherm
© Thinkstock

Meer goedkope huurhuizen bij Woonbedrijf in Eindhoven

EINDHOVEN - Het aantal goedkopere woningen dat corporatie Woonbedrijf verhuurt is in anderhalf jaar tijd onder meer door nieuwbouw gestegen met 767. 

,,Rond woningcorporaties hangt toch het aureool dat ze de huur steeds maar verhogen en dat ze minder goedkope woningen verhuren. Uit onze cijfers tot april van dit jaar blijkt dat dat niet klopt voor Woonbedrijf. Er zijn 767 betaalbare woningen voor lage inkomens bijgekomen in Eindhoven. Dat doen we dus met ons vermogen: woningen bouwen in de betaalbare categorie en de huur laag houden." 

Paul Tholenaars, directeur Wonen van Woonbedrijf, zegt het in een toelichting op de jaarcijfers 2016. Ook de komende tijd neemt dat aantal toe is de verwachting. Een aantal nieuwbouwprojecten zoals het Coriolanuspad, (deels) Space-S, Boulevard Zuid en Zuiderpark is nog niet meegeteld.

Woningwet
In Eindhoven heeft Woonbedrijf daarmee 24.361 woningen (92 procent van het totaal) met huren tot 635,05 euro. Dat is de grens waarbij driepersoonshuishoudens met een inkomen tot zo'n 30.150 euro nog huurtoeslag krijgen. De nieuwe Woningwet verplicht de corporatie om die woningen toe te wijzen aan mensen met een laag inkomen. Door de wet komen zij niet meer in aanmerking voor de 1688 woningen met een huur tot 710,68 euro of de 606 woningen die nog duurder zijn. 

,,En dat betekent ook echt iets. Boven de grens van 635 euro mogen we woningen niet toewijzen aan mensen met een laag inkomen. De beschikbaarheid voor lagere inkomens konden we dus vergroten, maar de woningen blijven in principe ook voor de inkomens tot 34.000 euro beschikbaar", aldus Tholenaars.

Het gaat daarbij niet alleen om kleine woningen, zoals in Space-S. ,,Daar is ook ongelooflijk veel vraag naar: 80 procent van de vraag komt momenteel van kleine huishoudens. Maar we bouwen ook goedkopere eengezinswoningen, zoals aan het Coriolanuspad, en grotere appartementen in Space-S." 

Goedkoop
De roep in de politiek om meer 'echt' goedkope woningen van rond de 400 euro, waar huurders geen toeslag nodig hebben, noemt Tholenaars 'raar'. ,,We kunnen een kwalitatief betere woning bieden door de huurtoeslagen. Dat willen we de huurders niet onthouden." De hoge grondprijzen bemoeilijken volgens hem de bouw van die goedkope woningen. 

Verder zijn de kosten van de corporatie weer gedaald, aldus Tholenaars. Op dat gebied scoorde Woonbedrijf landelijk bovengemiddeld. ,,Anderen hebben fors gesnoeid in hun personeelsbestand, wij hebben dat wat meer geleidelijk gedaan omdat we de dienstverlening in stand willen houden." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven