Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Meer herberekeningen voor alimentatie door coronacrisis

EINDHOVEN - Alimentatie betalen of ontvangen? Advocaten zien door de coronacrisis vooral op langere termijn meer verzoeken om herberekening.

Door de coronacrisis zien veel zelfstandigen en ondernemers hun inkomen ineens verschrompelen of in het uiterste geval zelfs compleet wegvallen. De vaste lasten moeten wel gewoon voldaan worden en dat stuit soms op acute problemen, bijvoorbeeld bij alimentatiebetalingen. Op korte termijn levert dat in een enkel geval problemen op, maar vooral op lange termijn verwachten gespecialiseerde advocaten een toename van verzoeken om herberekening.

Juriste Karin van Doorn van De Alimentatiebalie uit Eindhoven zegt al meerdere vragen over het onderwerp te hebben gekregen. ,,Kinderen zijn meer thuis, dus misschien dat mensen zich dan sowieso meer met het onderwerp kinderalimentatie bezighouden. Wie ineens een fors deel of het volledige inkomen verliest, kan recht hebben op meer alimentatie of juist minder alimentatie hoeven te betalen. Het kan aan twee kanten invloed hebben, dus die van de betaler of de ontvanger."

Tijdelijke oplossing

Een alimentatieverplichting is niet zomaar eenzijdig omlaag te brengen, zo geeft Van Doorn aan. Wel kan in onderling overleg tot een tijdelijke oplossing worden gekomen, bijvoorbeeld met behulp van een mediator.

Bij Aben & Slag Advocaten (met kantoren in Helmond en Weert) herkent men de door Van Doorn gesignaleerde tendens nog niet. Wel zal er de komende maanden langzaam maar zeker meer behoefte aan aanpassingen zijn, zo voorziet de al bijna dertig jaar aan het kantoor verbonden Elly Stals. ,,Dat kun je bijna met zekerheid zeggen, omdat de voorspelling nu is dat een behoorlijk aantal mensen hun baan kan verliezen. Leidt dat tot inkomensverlies, dan komt dit zeker in de nodige huishoudens ter sprake. Op dit moment loopt alles voor velen nog door, behoudens voor degenen die als tijdelijke kracht hun functie verliezen of ondernemen in een branche die geraakt wordt. Natuurlijk zullen er mensen zijn die zich nu al afvragen wat ze met hun alimentatieverplichtingen moeten doen, maar de grootste hoeveelheid werk voor ons zal later volgen."

Dat laatste denkt men ook bij DSV Advocaten in Eindhoven. ,,In 2008 kregen we na de economische crisis ook veel van dit soort vragen", aldus een woordvoerster van het kantoor. ,,Van echt acute situaties is bij ons nog niet in toenemende mate sprake geweest. Dat kan wel gaan komen. Dat er economisch het nodige lijkt te veranderen, is niet heel gek gedacht en heeft ook op dit terrein gevolgen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven