Een schets van hoe de Draaiboomhof eruit zou kunnen komen te zien, gemaakt in 3D-programma Sketchup. Boven de Draaiboomstraat, links de Langdonkenstraat, in het geel de mogelijke nieuwbouw.
Volledig scherm
Een schets van hoe de Draaiboomhof eruit zou kunnen komen te zien, gemaakt in 3D-programma Sketchup. Boven de Draaiboomstraat, links de Langdonkenstraat, in het geel de mogelijke nieuwbouw. © Joop Hendriks 3D Sketchup

Meer partijen willen bouwen op Draaiboomhof in Eindhoven

EINDHOVEN - Er zitten meer partijen op het vinkentouw om woningbouwplannen te maken voor het Draaiboomhof in Eindhoven. Het is nu aan de gemeente om te bepalen wie de gelukkige is.

Theoline van Schie en Joop Hendriks en hun groep hebben niet meer het alleenrecht op het maken van plannen voor het Draaiboomhof, een bouwplan bij de Draaiboomstraat/Langdonkenstraat. Ze hebben concurrentie van een afgescheiden groep die ook plannen ontwikkelt en enkele commerciële partijen die er woningen willen bouwen. Het is nu aan de gemeente Eindhoven om te bepalen wie er mag bouwen. Dat gebeurt mogelijk in september. 

Haalbaarheid
Van Schie en Hendriks wonen aan de Draaiboomstraat en willen een deel van hun tuin inbrengen voor het bouwproject. Zij hebben altijd de nadruk gelegd op het proces van kennismaking en samenwerking bij het maken van de bouwplannen. Daarvoor willen ze ook wat meer tijd hebben. In april haakten echter al snel diverse geïnteresseerden af. Zodat de initiatiefnemers aan de gemeente moesten melden dat ze niet voldoende deelnemers hebben die ook mee willen betalen aan de garantstelling. Later kwamen er toch weer nieuwe gegadigden en leek Draaiboomhof ineens toch weer haalbaar. 

Concrete stappen
Maar ook enkele van de afhakers waren inmiddels een nieuw initiatief gestart. Zij hebben afgelopen week ook een plan van aanpak ingediend bij de gemeente, vertelt Evelien Loeffen, een van hen. "Op de inhoud kunnen we elkaar wel vinden. We willen ook duurzaam bouwen met gezamenlijke tuinen. Maar we hebben moeite met het door Theoline en Joop voorgestelde proces. Dat is niet concreet genoeg, wij willen concrete stappen zetten. We hopen dat we elkaar in de uitwerking nog kunnen vinden. Maar nu kiezen we voor een eigen plan", aldus Loeffen. 

Teamvorming
Ook Van Schie twijfelt inmiddels of het nog wel goedkomt tussen de twee groepen. "Wij vinden het proces van teamvorming erg belangrijk, maar het was voor ons geen probleem dat deze vier huishoudens een eigen project wilden. Misschien wordt Draaiboomhof dan wat kleiner en verwerven ze een eigen plek", aldus Van Schie. "Maar als deze groep de ambitie heeft om Draaiboomhof te vervangen voor een ander project, dan is er wél een probleem." De groep Van Schie/Hendriks heeft zich ook weer gemeld bij de gemeente als gegadigde.

Het is nu aan het college van B en W om te bepalen wie een woningbouwplan mag ontwikkelen op het voormalige parkeerterrein. De twee groepen hebben de grond nog niet binnen, er liggen immers ook commerciële concurrenten op de loer. "Maar we hebben niet voor niks overleg gehad met de initiatiefnemers. Het college wil graag bewoners ruimte bieden om zelf een bouwproject te ontwikkelen. Het is niet meer zo zeker als eerst, maar ze maken nog een serieuze kans", aldus een woordvoerder.

Theoline van Schie en Joop Hendriks.
Volledig scherm
Theoline van Schie en Joop Hendriks. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven