Meerdere zwaargewonden bij ongelukken op A58, weg was urenlang compleet dicht

VIDEO + updateMOERGESTEL/OIRSCHOT - Op de A58 zijn vrijdag aan het einde van de middag twee ongelukken gebeurd. Daarbij zijn in totaal drie vrachtwagenchauffeurs zwaargewond geraakt. De weg is urenlang in beide richtingen dicht geweest. Rijkswaterstaat ging er vanuit dat dat tot middernacht zo zou blijven, maar tussen 22.00 en 23.00 uur gingen beide wegen weer open. 

Het eerste ongeluk gebeurde ter hoogte van Moergestel. Daarbij reed een vrachtwagen achterop zijn voorganger, ook een vrachtwagen. De cabine van de achterste vrachtwagen deukte daarbij vrijwel volledig in elkaar. De chauffeur zat bijna een uur bekneld voor de brandweer hem eruit kon bevrijden. Hij was niet bij kennis en is kort op de snelweg behandeld door een trauma-arts. Daarna hebben hulpdiensten hem over de vangrails getild, in een ambulance richting Tilburg. Daar wordt hij verder behandeld in het ETZ. 

Volledig scherm
De vrachtwagen bij het eerste ongeluk op de A58. De chauffeur zat bijna een uur lang bekneld in de cabine. © De Kort Media / Toby de Kort

Kijkersfile

In de kijkersfile op de andere rijbaan gebeurde niet veel later een tweede ongeluk. Dat gebeurde ter hoogte van Oirschot. Daarbij waren drie vrachtwagens betrokken. Zij reden bij elkaar achterop. Enkele van hen schaarden, waardoor de trailers de complete weg blokkeerden. De cabine van de achterste vrachtwagen raakte daarbij ernstig beschadigd. De chauffeur zat zo'n tien minuten bekneld, voor de brandweer hem kon bevrijden. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. 

Bij dit ongeluk raakte ook een tweede vrachtwagenchauffeur zwaargewond. Ook hij is met spoed naar het ziekenhuis. 

Weg blijft dicht

Rijkswaterstaat probeerde aanvankelijk de weg richting Eindhoven snel open te krijgen, maar dat bleek niet mogelijk omdat de lading in één van de vrachtwagens moest worden overgeladen. Pas rond 22.00 uur lukte dat. De andere kant op, richting Tilburg, was het een aanzienlijkere chaos op de weg. Daar duurde het tot iets na 23.00 uur voor de weg weer open kon. 

Achter beide ongelukken stond veel verkeer ingesloten. Vanuit Tilburg stond bijvoorbeeld zo'n anderhalve kilometer aan auto's, die inmiddels omgedraaid zijn, de snelweg af. 

Volledig scherm
De situatie bij het tweede ongeluk op de A58, bij Oirschot. © Bert Jansen

Omrijden

Rijkswaterstaat adviseerde verkeer om via Den Bosch te rijden (N65, A2). Dat was overigens eerder op de middag ook al nodig, toen de meerdere rijstroken dicht moesten na een eerder ongeluk. Daarbij raakte iemand bekneld, die door de brandweer moest worden bevrijd. De bestuurder raakte lichtgewond. 

Filmers beboet

Terwijl hulpdiensten zich ontfermden over het zwaargewonde slachtoffer van het eerste ongeluk bij Moergestel, filmden enkele automobilisten de situatie vanuit hun auto's op de andere rijbaan. Een agent heeft vanuit de middenberm kentekens genoteerd, zodat de automobilisten een boete kunnen krijgen. 

Volledig scherm
Bij het tweede ongeluk op de A58 is ook een vrachtwagen betrokken. Volgens de meldingen zou er een aanrijding zijn geweest met een personenauto. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
De vrachtwagen is bij het ongeluk op de weg richting Eindhoven flink geraakt. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
De vrachtwagen bij het eerste ongeluk op de A58. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Het nieuwe ongeluk op de A58 bij Oirschot, waarbij een vrachtwagen is betrokken. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
De situatie bij het tweede ongeluk op de A58, bij Oirschot. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven