Volledig scherm
© ANP

Meeste orgaandonoren in Eersel en Reusel-De Mierden, minste in Helmond en Eindhoven

KaartEINDHOVEN - Reusel-De Mierden en Eersel hebben met 27,1 procent de meeste orgaandonoren in de regio Zuidoost-Brabant. Eindhoven en Helmond staan onderaan met 20 procent. Het aantal inwoners dat geen toestemming geeft voor donatie zweeft rond de 10 procent. In Reusel-De Mierden is dat 8 procent en in Helmond bijna 12.

In een jaar tijd zijn er zo'n 12,5 duizend orgaandonoren bijgekomen, terwijl zo'n honderdduizend mensen juist expliciet hebben laten registreren dat ze géén organen willen geven.

Nieuwe wet

Vorig jaar haalde het voorstel voor een nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra een nipte meerderheid in de Tweede Kamer. In die wet staat opgenomen dat iedereen donor is tenzij men uitdrukkelijk heeft verklaard het niet te willen.

Biblebelt

Traditioneel gezien zijn er in de zogenaamde Biblebelt weinig donoren. Begin volgend jaar beslist de Eerste Kamer of de nieuwe wet echt van kracht wordt.

Bekijk hieronder hoeveel mensen uit jouw gemeente zich geregistreerd hebben en hoeveel procent daarvan wel of geen donor wil zijn.

Bekijk ook hoe het in de rest van Nederland verdeeld is. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven