Volledig scherm
© Thinkstock

Meeste Zuidoost-Brabantse strafzaken vorig jaar uit Eindhoven, minste uit Son

KAARTEINDHOVEN - In Eindhoven werden vorig jaar 1875 strafzaken afgedaan door de rechter. Dat zijn er 8,3 per 1000 inwoners. In Son waren het er de minste, namelijk 1,8 per 1000 bewoners (30 zaken).

Helmond staat op de tweede plek met 5,9 strafzaken per 1000 inwoners (totaal 535). Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus publiceerde op basis van het CBS. 

Er is een verdeling gemaakt in soorten misdrijven per gemeente. Eindhoven gaat in bijna alle soorten misdrijven aan kop. Onder  'Vernielingen en misdragingen tegen de openbare orde' gaat de gemeente Asten echter aan kop met 1,2 afdoeningen per 1000 inwoners. Ook met het aantal verkeersmisdrijven staat Asten bovenaan (0,9 per 1000 inwoners).

Het kan even duren voordat de kaart volledig is geladen.

Strafrechters deden vorig jaar in totaal ruim 34 duizend misdrijfzaken af. Dat zijn er 28 procent minder dan 2007. Het kan hierbij gaan om schuldigverklaring, vrijspraak of ontslag van alle rechtsvervolging. 

Overigens geven deze cijfers volgens het statistiekbureau niet een volledig beeld van de ontwikkeling van criminaliteit in de samenleving. Dit omdat een deel van de misdaad buiten beeld van de justitiële keten blijft en er geen cijfers zijn over de ontwikkeling van de complexiteit van misdrijfzaken. 

Vermogensmisdrijven (inbraak, diefstal etc.) vormen het grootste deel van de strafzaken. Zaken als gevolg van dit type misdrijf komen relatief vaak voor in Vlagtwedde, Amsterdam, Haarlemmermeer, Rotterdam, Roermond en Eindhoven. Strafrechters deden veel vernielingszaken af na misdrijven in Noord-Beveland en in grensgemeenten als Heerlen, Kerkrade, Roosendaal en Maastricht werden relatief veel drugsmisdrijven gepleegd en bestraft. Besliste strafzaken als gevolg van een verkeersmisdrijf, denk aan rijden onder invloed of doorrijden na een ongeval, gingen vooral over overtredingen in Den Haag, Rotterdam en Noordwijk. 

Het kan even duren voordat de kaart volledig is geladen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven