Volledig scherm
© Thinkstock

Meevaller op sociaal domein in Eindhoven

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven verwacht over heel 2019 circa een miljoen euro meer over te houden op sociaal domein dan verwacht. Het gaat om een voorlopige prognose, gebaseerd op mee- en tegenvallers in de eerste twee maanden van dit jaar.

Dat blijkt uit interne informatie waar het ED over beschikt. De miljoen euro geldt alleen voor het sociaal domein, en is een optelsom van mee- en tegenvallers binnen dit terrein.

Zo is er een tegenvaller van vier ton op de 'sociale basis', omdat de taakstellende ouderbijdrage van vijf ton op de gespecialiseerde kinderopvang niet haalbaar lijkt. Aan de andere kant krijgt de gemeente een miljoen extra binnen aan rijksgeld, doordat Eindhoven mee gaat doen aan de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening. Winst voor de gemeente, want tot nu toe besteedde ze eigen geld aan dezelfde doelgroep, en dat valt nu vrij.

Bijzondere bijstand

De gemeente verwacht zes ton extra over te houden, doordat de kosten voor de bijzondere bijstand tot nu toe meevallen.

Als het gaat om werk en bijstand verwacht de gemeente een verlies van vijf ton. Op jeugd wordt er een nadeel van drie ton verwacht ten opzichte van de begroting. Op uitgaven in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) verwacht de gemeente een voordeel van vijf ton, onder meer doordat de gemeente drie ton meer op huishoudelijke ondersteuning bespaart dan verwacht.

Vorige week stond ten onrechte in het ED dat die drie ton de totale besparing is die het nieuwe beleid voor huishoudelijke hulp de gemeente in 2019 oplevert. In feite gaat het hier om een extra besparing, bovenop de besparing waar de gemeente al op had gerekend in haar huishoudboekje voor 2019.

Het college wil niet ingaan op vragen over de andere diverse prognoses van mee- en tegenvallers. ,,Dat zijn gegevens op basis van (interne) gegevens, die een momentopname zijn en inmiddels gedateerd zijn", zo reageert een woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8702 stemmen