Volledig scherm
Drugs © ED

Mega-drugszaak met vijftien verdachten: 'opslagloods was koffiehuisje voor drugscriminelen'

EINDHOVEN - Vijftien dagen trekt de rechtbank vanaf vandaag uit voor een mega-drugszaak. De grote drugszaak draait om de opslag van een bekende naam uit de antiekwereld, het onderzoek heeft codenaam Gutenberg, maar voor veel betrokkenen blijft het de zaak met de giraf. Een opgezette. Met om de lange nek een prijskaartje van zeven ton. 

Vreemder
Het beest werd, volgens de politie, september 2014 in beslag genomen bij een Helmondse vastgoedmakelaar. Samen met kostbare kunst, sieraden en veel onroerend zien ze dat als witwasbuit. Schilderijen, flats, studio's. Plus een giraf. Vreemd. Vreemder is dat geen van de advocaten het beest in het dossier tegenkwam. "Wel een beer, maar die mocht bij de antiquair blijven."

De afwezigheid van de giraf is maar een van de vragen die de zaak-Gutenberg opwerpt. Vanaf papier lijkt hij niet zo heel groot. Er zijn zeventig kilo harddrugs en zestig kilo grondstof gevonden. Voor Brabantse begrippen geen mega-lab. Toch zijn er zeker veertien verdachten, waarvoor de rechtbank vanaf vandaag vijftien zittingsdagen vrijmaakt. Het vonnis valt pas in mei.

Hoofdverdachte
En het papier verraadt wel meer. Achter de belangrijkste verdachten staan namen van topadvocaten als Bert de Rooij, Merein Zuketto en Marcel Heuvelmans. De opvallendste naam blijft die van de hoofdverdachte: Tommy van der S. (35), zoon van een van de bekendste namen (64) uit de Eindhovense antiekwereld.

De vader lijkt meegetrokken in een flinke misstap van zoonlief. De politie hoorde in 2011 tips dat junior flink in de drugs zou zitten. Hij was vaak in de grote opslag van vader, waar de politie dan ook snel wat microfoons aanbracht. En net als bij de Party King in Best bleek het een koffiehuisje voor drugscriminelen.

Actiedag
Wat de politie allemaal hoorde, wordt vandaag pas duidelijk in de rechtszaak. Het was wel genoeg voor een grote actiedag in september 2014. Speurders doorzochten acht woningen, zeven bedrijven, drie loodsen, een garagebox en een flat in Spanje. Bij een Bestse bloemengroothandel stond een pillenmachine en een heuse betonmixer met drugsresten. Desondanks was de drugsbuit slechts een pondje amfetamine en wat ons hennep.

Dat is maar een schijn van wat Justitie de verdachten toedicht. De bende zou transporten naar Engeland opzetten. Britse douane hield een keer een busje met 84 kilo verboden waar aan, een andere keer eentje met bijna vijftig kilo poeders en pillen. Ongetwijfeld zijn er veel meer busjes geweest. En ook meer koeriers, behalve de ene die met 95 mille verstopt in zijn auto rondreed 

Tussen antiek
Veel mannen zouden lid zijn van een  bende, zegt het OM. Goed georganiseerd. Ze deden aan ondergronds bankieren, hadden contact met een autobedrijf dat de wagens prepareerde en een spyshop hielp ook mee.

Onthullend zouden de gesprekken tussen het antiek zijn geweest. De advocaten maken zich niet druk. “Er waaide allerhande volk binnen. Bij een bak koffie wordt zoveel gezegd. De ene helft is opschepperij, de andere van horen zeggen.” En de verdenking kan groot zijn, maar dat moeten er ook veel transporten door de vingers zijn geglipt.

Pistool
De belangrijkste stoel, van hoofdverdachte Tommy, is leeg. Wie wel voorkomen zijn onder andere de belangrijkste geldkoerier, het hoofd opslag, een loodshuurder en vele stromannen en vriendinnen, allen voornamelijk uit Eindhoven. Twee mannen uit Capelle en Sliedrecht krijgen aparte zittingen en ook de kleine jongens worden afgesplitst. 

Hoewel de vader als eerste vrij mocht, moet hij toch terug naar het strafbankje, het gebeurde allemaal in zijn opslag. Justitie was er niet blij mee, in elk stukje antiek, klok of klerenkast konden drugs zitten. En uiteindelijk lag er in een hondenmand ook een pistool. Dat wordt vader nu aangerekend. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven