Volledig scherm
Thijs Vriends (79) is met zijn verhaal over de moestuin te horen in de expositie Mengelmoes. © Vincent van den Hoogen/Mengelmoes

Mengelmoes brengt stadsonkruid en moestuin samen

EINDHOVEN - Stadsmoestuinen schieten als paddenstoelen uit de grond, volkstuinverenigingen hebben wachtlijsten. Tuinieren is 'hot' en op het menu staat 'eigen teelt'.  

Maar de hippe eetbare onkruidtuin van nu zag er jaren geleden toch echt anders uit. De expositie Mengelmoes brengt het toen en nu van de groentetuin samen. 

Hobby
Jarenlang zaten ze met hun handen in de grond. Kees Verkooijen (90), Jan Didden (79) en Thijs Vriends (79) hadden allemaal dezelfde hobby: de groentetuin. Tegenwoordig zitten ze 'werkloos' in woon-zorgcentra Wilgenhof. Op het balkon slechts enkele potjes met wat groen. De tuin hebben ze achter zich gelaten, maar de kennis is er nog. In hun hoofden.

'Die kennis en de daarbij behorende verhalen mogen niet verloren gaan', dacht de Eindhovense ontwerper Marcel Sloots. Hij  heeft zelf iets met tuinieren, zegt hij zelf. En met ouderen. Zijn Stichting Zilver-Werk startte samen met Wintertuin Literaire producties uit Nijmegen en Woon Zorggroep Vitalis een zoektocht naar verschillen en overeenkomsten tussen de traditionele volkstuin met kool en peultjes en de hippe stadse onkruidkeuken van nu. 

Expositie
De verhalen komen samen in de expositie Mengelmoes, die donderdagavond geopend wordt te zien en te horen is in de Yksi Exporuimte aan de Torenallee op Strijp S in Eindhoven. Want waarom haalt Didden zijn neus op voor de flitsende ganzentongenstamp uit de hipsterkookboeken?

 „Nou, dat zit zo”‚ verklaart  Didden. „Mijn opa plukte zijn soepgroenten op weg naar zijn land aan de Dommelseweg in Valkenswaard. Gewoon langs de straat. Hij gooide ganzentongen en brandnetels in een pan met water. Ik vond het niet lekker. Er zat van die witte melk in de blaadjes. Konijnen vinden dat lekker. Bovendien waste hij zijn 'groenten' niet. Soms at je meer zand dan iets anders.”

Verhalen
Mengelmoes is een verzameling verhalen. Over de immense (600 vierkante meter!) moestuin die Vriends jarenlang in Maarheeze bestierde. Maar ook over het sociale aspect van de volkstuin. Vriends. „Wie zat er steevast in het huisje op mijn akker als ik op een mooie zomerdag na het werk bij de tuin aankwam? Ja zeker, boer 'Graat' van der Linden van wie ik de grond mocht gebruiken. Hij vormde de afdeling sterke verhalen zeg maar. Wel heel gezellig.” Maar het gaat ook over het juiste moment van oogsten. Verkooijen: „Kleine tuinbonen zijn veel lekkerder dan die grote die tegenwoordig in de winkel liggen.” 

Mengelmoes is tot 16 mei dagelijks gratis te bezichtigen bij Yksi Expo. Op 18 mei verhuist de expositie naar Vitalis Wilgenhof en later nog naar Vitalis Engelsbergen. Tegen het einde van het groeiseizoen gaat de tentoonstelling naar Rotterdam. Tot die tijd wacht Sloots een belangrijke taak. Het groot brengen van zijn groene kroost. Hij kijkt naar de ietwat verlepte sla in één van de groeibakken. „Ja, daar krijg ik geheid commentaar op.”

Volledig scherm
Marcel Sloots is een van de drijvende krachten achter de 'groeiende' expositie Mengelmoes. © Juriaan Balke/Fotomeulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven