Met je hele lichaam gamen en zweten in virtuele wereld

VideoEINDHOVEN - Aan dikke duimen en afgetrainde wijsvingers herken je doorgaans fanatieke gamers. Game-ontwikkelaar Pillow's Willow VR Studios verandert dat beeld met de game Exodus Burned, waar het hele lichaam wordt ingezet om punten te scoren in de virtuele wereld.

Neongeel licht op in een futuristische lift terwijl de verdiepingen voorbijschieten. Na een paar seconden wordt duidelijk dat aan de overkant ook een lift is met daarin een mannetje met dezelfde neongele lichten op zijn zwarte pak. Plotseling stopt de lift en wordt duidelijk dat de plateaus onderdeel zijn van een grote arena.

Om de lift weer in beweging te krijgen zijn punten nodig. Hiervoor moet flinke arbeid geleverd worden, lichamelijke arbeid welteverstaan. Dit is de opzet van Exodus Burned, een Virtual Reality-game van Pillow's Willow VR Studio, waarbij het lichaam als controller wordt gebruikt. Naast een Virtual Reality-bril dragen spelers een harnas dat al hun bewegingen registreert. In de Active Esports Arena kunnen spelers in vier speelvakken van drie bij drie meter losgaan.

Martijn Kragtwijk (rechts) en Dwayne Vrancken in VR-uitrusting voor Exodus Burned.
Volledig scherm
Martijn Kragtwijk (rechts) en Dwayne Vrancken in VR-uitrusting voor Exodus Burned. © DCI media

Geïnspireerd door sport

Oprichter Peter Kortenhoeven: ,,We zijn geïnspireerd door sport, dus met Exodus Burned proberen we het leukste uit sport naar een Virtual Reality-game te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar het keepen bij voetbal. In Exodus Burned hebben we daar een uitdaging voor bedacht waarbij je verschillende blokjes moet tegenhouden. Die komen uiteraard in rap tempo op je af."

In beeld verschijnen felblauwe blokken met witte icoontjes van handen en voeten. Deze verdwijnen alleen als ertegenaan geschopt of geslagen wordt. Nog geen twee minuten later vliegen overal blokken door de lucht die ervoor zorgen dat de hartslag flink oploopt.

Benen en armen

Quote

Normaal gesproken zie je hoogstens je handen door de bril, maar door middel van een speciaal harnas zijn ook benen en armen zichtbaar en volledig functio­neel in de virtuele wereld.

Peter Kortenhoeven, Medeoprichter Pillow's Willow VR Studios

,,Spelers kunnen hun hele lichaam in Virtual Reality zien en dat is uniek; normaal gesproken zie je namelijk hoogstens je handen door de bril, maar door middel van een speciaal harnas zijn ook benen en armen zichtbaar en volledig functioneel in de virtuele wereld", aldus Kortenhoeven.

De technologie achter Exodus Burned is dusdanig revolutionair dat PSV interesse heeft getoond. De Eindhovense voetbalclub heeft al e-sporters in dienst die vooral met de voetbalgame FIFA bezig zijn, maar met behulp van Exodus Burned wil de club gaming verbinden aan sport. De Active Esports Arena was aanwezig bij de PSV FANdag en dat was een succes, zegt Kortenhoeven. ,,Massa's mensen bleven hangen en ook het vrouwenelftal van PSV heeft lekker gespeeld. PSV zag onze visie en besloot ons te steunen. De doelstelling is een wereldwijde competitie waarin internationale voetbalclubs hun beste e-sporters laten strijden in onze Active Esports Arena. We beginnen lokaal, hier in Eindhoven, maar we hopen uiteindelijk wereldwijd arena's neer te zetten.”

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven