Staking bij DAF in Eindhoven
Volledig scherm
Staking bij DAF in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Metaalwerkers VDL, ASML, DAF en andere bedrijven leggen donderdag opnieuw werk neer voor betere cao

EINDHOVEN - Metaalwerkers uit de regio Eindhoven en De Kempen leggen donderdag opnieuw een dag hun werk neer. De medewerkers van onder andere VDL, ASML, DAF, Ahrend, Chromeloy en MGG staken voor een beter cao. Dat meldt de FNV.

Ze leggen 24 uur het werk neer. De stakers schrijven zich tussen 09.30 uur en 13.00 uur in bij het Evoluon in Eindhoven en komen daar samen.

Rood

Peter Reniers, bestuurder FNV Metaal: ,,Het Evoluon in Eindhoven kleurt donderdag rood, dat is de kleur van actie. Het gebouw staat op de intelligentste vierkante kilometer van Nederland en staat voor innovatie en vooruitgang. Om die ambitie voor de metaal te kunnen waarmaken, zijn goede cao-afspraken nodig. De stakers zijn strijdvaardig en zetten door. Met steeds meer leggen ze het werk neer, bij steeds meer bedrijven door heel Nederland. Daar stoppen ze pas mee als er een fatsoenlijk cao-voorstel vanuit de werkgevers komt."

Meer stakingen

Er waren de laatste tijd al regelmatig stakingen. Bij DAF werd vorige week donderdag gestaakt. 500 werknemers en leden van FNV Metaal legden na de avonddienst donderdagavond het werk neer. Niet alleen in de regio Oost-Brabant wordt er gestaakt. Bij diverse grootmetaalbedrijven op andere plaatsen in Nederland, zoals bij Fokker in Papendrecht en diverse bedrijven uit de regio Emmen, werd het werk neergelegd. 

Betere cao

De stakers willen een toekomstbestendige en eerlijke cao metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren. Ook willen ze een einde aan de doorgeslagen flexibilisering en een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven