Volledig scherm
MOOON. © persfoto

Metal, punk en folk uit de regio bij aftrap popjaar

EINDHOVEN - Zeven acts uit Zuidoost-Brabant spelen op Eurosonic Noorderslag (ESNS), het jaarlijkse festival in Groningen. Het evenement is de traditionele aftrap van het popjaar.

Dubbelfestival ESNS geldt als een belangrijke springplank voor veelbelovende acts uit Europa (zij staan op Eurosonic) en Nederland (Noorderslag). Meer dan 350 bands en solo-artiesten spelen van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 januari in circa dertig Groningse zalen. 

Drie bands uit de categorie ‘zware metalen’ maken donderdag de Groningse Benzinebar onveilig. De Eindhovense groepen Komatsu (een geroutineerd kwartet met twee albums in de bagage) en An Evening With Knives (dat deze maand zijn debuutalbum lanceert) staan geprogrammeerd om respectievelijk 19.00 en 23.00 uur. De band vuur van Anneke van Giersbergen (Machinefabriek, 20.00 uur) debuteerde vorig jaar, maar de frontvrouw is bepaald geen veelbelovende beginneling. De zangeres, die kort geleden van de Rips naar Eindhoven verhuisde, maakte naam als vocaliste van de band The Gathering en bouwde daarna aan een solo-carrière. Vuur heeft één album op zijn naam staan: In This Moment We Are Free - Cities. 

Volledig scherm
VUUR. © Ed

Vier Zuidoost-Brabantse zijn zaterdag aan de beurt in Groningen. De band Unknown Jet uit Asten verzorgt een showcase in het Groningse café Knarie (20.30 uur). De groep bekwaamt zich in melodieuze rock met energieke gitaarpartijen, opzwepende bassen, stevige drums en intense zang.

Drie acts staan in muziekcentrum De Oosterpoort. Singer-songwriter Christof van der Ven uit Handel -hij speelt vanaf 20.30 uur- is vooral bekend bij liefhebbers van alternatieve folkrock. Hij is als sessiemuzikant actief bij de Engelse band Bear's Den, waarmee Van der Ven vele grote zalen en festivals aandeed. Van der Ven staat ook solo op de podia: hij brengt dit jaar zijn eerste album uit.

Peelland is opvallend goed vertegenwoordigd op Noorderslag, want behalve Unknown Jet en Van der Ven maakt ook de band MOOON uit Aarle-Rixtel zijn opwachting (20.30 uur). Het trio, bestaand uit de broers Tom en Gijs de Jong en hun neef Timo van Lierop maakt garagerock met een flinke scheut blues.

De Eindhovense band Charlie & The Lesbians is berucht en tegelijkertijd gewild vanwege zijn chaotische shows (het optreden in Groningen begint in de nacht van zaterdag op zondag om 2.30 uur). Het viertal produceert een brouwsel met ingrediënten uit punk, hardcore en garagerock. De band bracht vorig jaar de EP The Lost Boy uit.

Behalve optredens staan tijdens ESNS ook conferenties gepland, waar zo'n vierduizend muziekprofessionals op afkomen. Tijdens Noorderslag wordt ook de nationale Popprijs uitgereikt.

Volledig scherm
Christof van der Ven. © Whatdaharris
Volledig scherm
Charlie & The Lesbians. © Melanie Marsman
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven