BEST - Anne Montulet met haar zoontje Daan en haar vader Frank in rijksmonument de Armenhoef in Best, waar ze gisteren (zo) uitleg kregen van vrijwilliger Jan van Ham van heemkundekring Dye van Best.
Volledig scherm
BEST - Anne Montulet met haar zoontje Daan en haar vader Frank in rijksmonument de Armenhoef in Best, waar ze gisteren (zo) uitleg kregen van vrijwilliger Jan van Ham van heemkundekring Dye van Best. © Jean Pierre Reijnen

Middeleeuwse boerderij Best trekt 90 bezoekers op open monumentendag

BEST - Zondagochtend staan rond tien uur al de eerste bezoekers binnen bij de oudste boerderij van West-Europa, de Armenhoef. Het rijksmonument aan de Oirschotseweg 117 in Best is een van de bijzondere gebouwen die dit weekend meedoen aan de open monumentendag.

In de regio Eindhoven en Helmond openden dit weekend tientallen monumenten de deuren. In totaal 90 mensen maakten van de kans gebruik om de Armenhoef in Best te bezoeken. Het rijksmonument is maar een paar keer per jaar open, omdat het op het erf ligt van melkveehoudersbedrijf van Johny Scheepers. 

,,Schitterend, om die dakspanten te zien, om over de geschiedenis van de boerderij te horen", zegt bezoeker Frank Montulet uit Best. Het is de eerste keer dat hij hier komt. Dat geldt ook voor zijn dochter Anne en haar zoontje Daan. ,,We wonen hierachter, de opa van mijn vriend is hier opgegroeid”, zegt Anne. ,,Heel bijzonder dat zo’n stal hier nog steeds mag staan, om te zien hoe het vroeger was.”

Wie er rondloopt, doet dat in de wetenschap dat onder deze balken al meer dan zeven eeuwen boeren wonen en werken. ,,Uit onderzoek van de jaarringen van de oudste dakspanten is gebleken dat die uit 1263 dateren", zegt de voorzitter van de heemkundekring Dye van Best, Harrie van Vroenhoven. Dat de stal bewaard is gebleven, komt omdat dit een van de eerste was waarbij de staande balken op een steen stonden en dus niet wegrotten.

Het rijksmonument Armenhoef in Best
Volledig scherm
Het rijksmonument Armenhoef in Best © Vanda van der Kooi

Van Vroenhoven organiseerde zondag eigenlijk een familie-uitje elders, maar komt toch even kijken hoe het gastheer Jan van Ham van de heemkundekring vergaat. Ze zijn er trots op dat deze stal zes jaar terug gered is van de sloop en gerestaureerd, dankzij inzet van hun vereniging, steun van gemeente, het rijk en medewerking van de familie Scheepers. ,,De stal maakt nu deel uit van een educatief programma voor basisscholen in Best. De kinderen brengen dan ook een bezoek hier en dan worden er allerlei oude spellen gehouden. Zo houden we de geschiedenis levend.”

Harrie van Vroenhoven bij een informatiebord in de  Armenhoef.
Volledig scherm
Harrie van Vroenhoven bij een informatiebord in de Armenhoef. © Vanda van der Kooi
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven