Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Milieuclubs: omslag in debat veehouderij

EINDHOVEN - Maria Berkers is stellig. ,,Dit is het begin van het einde van de bio-industrie zoals we die kennen.” De voorzitter van Stop de Stank, de actiegroep die ageert tegen de uitwassen van de intensieve veehouderij, is niet verbaasd door de publicaties over mestfraude in de Peel. 

,,Iedereen wist dat het niet in de haak was, maar niemand wist hoe het precies zat. Ik ben blij met het artikel in NRC; nu kan niemand er nog omheen.”

Omslagpunt

Berkers staat niet alleen in haar overtuiging dat er iets wezenlijks is veranderd in het debat over de intensieve veehouderij. Ook Jan van Hoof, voorzitter van stichting Mens, Dier en Peel, denkt dat sprake is van een omslagpunt. ,,De tijd dat de oplossing gezocht werd in technische maatregelen is wel voorbij. Het moet fundamenteel anders. De enige oplossing ligt in een drastische inperking van het aantal dieren.”

Op dit moment telt Nederland vier miljoen runderen, 12 miljoen varkens en ruim honderd miljoen kippen. Samen goed voor tachtig miljard kilo mest per jaar. Nederland mag van Europa al extra veel mest uitrijden. Berkers denkt dat de mestfraude die uitzonderingspositie in gevaar brengt. ,,Dan moet nog meer mest worden verwerkt en lopen de kosten alleen maar op. De situatie is gewoon onhoudbaar. Dat wordt steeds duidelijker.”

Plan

Boerenorganisaties, transporteurs en andere betrokkenen krijgen tot half december de tijd om met een plan te komen om de fraude aan te pakken. Ze hadden maandagavond een ‘stevig gesprek’ bij minister Carola Schouten van Landbouw. ,,Als kersvers minister heeft ze zeer adequaat gehandeld”, zegt Selçuk Akinci, directeur van de Brabantse Milieu Federatie (BMF). ,,Ze heeft een forse eis neergelegd bij de sector; ‘kom snel met een goed plan, en anders…’”

Ook voor BMF is er maar één manier om mestfraude echt te bestrijden: minder dieren, minder mest. Akinci: ,,Of de huidige ophef een trendbreuk is? Ik deel die hoop, maar prijs de dag niet voor het avond is. Er is een hoop consternatie nu, voor het eerst wordt duidelijk hoe gestructureerd en georganiseerd de mestmaffia opereert. Maar ik wil nog wel zien welke plannen en maatregelen er daadwerkelijk komen."

Jan van Hoof snapt die terughoudendheid. ,,Een meerderheid van de tweede kamer en de opeenvolgende ministers moeten ook eens in de spiegel kijken. Nu roepen dat je geschokt bent, terwijl al jaren bekend is dat er grootschalig gerommeld wordt met mest. De lobby achter de landbouwsector is zo machtig, dat je de dingen niet zomaar verandert. Maar wat nu gebeurt, lijkt me niet zomaar uit te gummen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2452 stemmen