'Slimme' automobilisten omzeilden eenvoudig de tijdelijke barrière ('knip') op de kruising Vestdijk-Kanaalstraat-Ten Hagestraat in Eindhoven.
Volledig scherm
PREMIUM
'Slimme' automobilisten omzeilden eenvoudig de tijdelijke barrière ('knip') op de kruising Vestdijk-Kanaalstraat-Ten Hagestraat in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Milieudefensie: rechter moet ingrijpen op Vestdijk in Eindhoven

EINDHOVEN - Net als bij de stikstofdiscussie moet de rechter ook ingrijpen op de Vestdijk in Eindhoven: de gemeente moet doorgaand verkeer daar tegenhouden. Dat zegt Milieudefensie voorafgaand aan de rechtszaak over de kwestie. 

Quote

Vergelijk het met de stikstof­cri­sis: daar bepaalde de Raad van State ook dat het verlenen van vergunnin­gen in strijd was met Europees recht.

Bram van Liere, Milieudefensie

Dat ‘monsterproces’ dient dinsdag, voor een meervoudige raadkamer met drie rechters. Die hebben er drie uur voor uitgetrokken om de negen partijen én de gemeente Eindhoven te horen. Milieudefensie maakt er een serieus punt van dat dit college van B en W er in 2018 op terugkwam om doorgaand verkeer onmogelijk te maken. De ‘knip’ in de weg, bij de kruising met de Ten Hagestraat/Kanaalstraat werd geschrapt. Maar de gemeente mag dat helemaal niet doen, is het betoog van Milieudefensie-woordvoerder Bram van Liere. 

De blokkade is immers een van de maatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtverontreiniging (NSL) die Nederland op last van de Europese Unie opstelde om de uitstoot van stikstof onder het maximum van 40 microgram stikstofdioxide (NO2) per kuub lucht te krijgen. Dat was nodig om de gezondheid van burgers te bevorderen. De rechter heeft dat ook al eens bepaald. ,,Vergelijk het met de stikstofcrisis: daar bepaalde de Raad van State ook dat het verlenen van vergunningen in strijd was met Europees recht.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven