Volledig scherm

Miljoenen nodig voor herinrichting centrum Eindhoven en vervangen van rode steentjes

EINDHOVEN - De Eindhovense binnenstad wordt heringericht, vooral de rode steentjes zijn aan vervanging toe. Alleen de voorbereiding van het plan kost al 1,7 miljoen euro.  

Maar liefst 1,7 miljoen euro kost alleen de voorbereiding voor de herinrichting van de binnenstad en Stratumseind in Eindhoven. Van dat bedrag gaat vijf ton naar externe (communicatie)adviseurs en onderzoeken. Het meeste geld gaat op aan de inzet van eigen ambtenaren: daar wordt 960.000 euro voor uitgetrokken. Voor het eigenlijke werk is nog eens 10 miljoen euro beschikbaar. 

Vooral de rode steentjes in de stad moeten vervangen worden. Die zijn te glad, er zitten veel verzakkingen in de straten en boomwortels drukken de stenen omhoog. De beschikbare 10 miljoen is genoeg om het basisontwerp uit te voeren. Maar voor de ambitieuze doelstellingen die het Eindhovense college van B en W daarnaast heeft, is het bedrag niet toereikend, zo bleek eerder al. Daarom krijgt het projectteam dat de plannen maakt ook opdracht te zoeken naar extra subsidies of bijdragen van derden. Mogelijk dat er ook nog meer gemeenschapsgeld bij moet. 

Groen

De herinrichting moet de binnenstad aantrekkelijker maken en een economische impuls geven. Ook willen B en W het centrum vergroenen en beter bestand maken tegen klimaatveranderingen, zoals hevige regens en hoge temperaturen. Daarnaast moet het plan iets laten zien van wat de stad wil zijn, met zijn dna van technologie, kennis en design. De binnenstad moet als onderdeel van de 'Brainport Hub' een 'hotspot' zijn waar deze waarden 'zichtbaar, voelbaar en beleefbaar' zijn, zo schrijven B en W. 

Externe onderzoeken

De voorbereiding is vooral duur omdat overleg met alle betrokkenen de ambtenaren veel tijd kost. Voor externe onderzoeken denkt het college twee ton kwijt te zijn, aan externe ondersteuning drie ton. De communicatie kost een ton, aldus het voorstel. Met een post onvoorzien van ruim 150.000 euro komt het bedrag op 1,7 miljoen. 

Het college van B en W heeft de gemeenteraad inmiddels over de plannen geïnformeerd. Die vormt er op dinsdag 16 januari een mening over en neemt de week erna een besluit. Al in december 2016 gaf de raad groen licht om 9 miljoen uit te trekken voor herinrichting van de binnenstad en 1 miljoen voor het Stratumseind. Dat is ook gewoon nodig, herhaalt het college nu nog eens. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen