Volledig scherm
Miljoenen xtc-pillen geproduceerd in drugslab in woning in Eindhoven. © Politie Oost-Brabant

Miljoenen xtc-pillen geproduceerd in drugslab in woning in Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - Een eenvoudig rijtjeshuis in de alledaagse Heydaalweg in Eindhoven blijkt een miljoenenbedrijf voor drugscriminelen te zijn geweest. 

De woning was van boven tot onder ingericht als xtc-lab, ontdekte de politie vrijdagochtend. Hoe lang de productielijn al draaide, is niet bekend. Maar er moeten miljoenen pillen zijn gemaakt, berekenden experts van de politie. Toen agenten de woning vrijdagochtend gingen controleren vanwege het vermoeden van drugscriminaliteit, vluchtte een man uit Sprang-Capelle het huis uit. Hij kon direct worden gepakt. Op de eerste verdieping werd nog een twintigjarige inwoner van Son en Breugel gearresteerd.

Tekst gaat verder onder de video

Tweehonderdduizend xtc-pillen
In het huis lagen tweehonderdduizend xtc-pillen. Ook voor politiebegrippen 'een enorme hoeveelheid. Daarnaast stond het pand vol met tientallen jerrycans met grondstoffen en drugsafval. De criminelen zetten er onder meer mdma-olie om in mdma. Het ondermijningsteam van de politie Oost-Brabant doet uitgebreid onderzoek naar het lab. De verdachten worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris om te bekijken of ze nog langer in de cel blijven.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Miljoenen xtc-pillen geproduceerd in drugslab in woning in Eindhoven. © Politie Oost-Brabant

Spanje
De eigenaar van het huis - een 52-jarige Spanjaard - woont er volgens buurtgenoten al een jaar of drie niet meer. Hij zit weer in Spanje. Aan wie hij het pand verhuurde, weten ze niet. 'Maar er liep van alles in en uit'. Het huis was aan de achterzijde via een gangetje te bereiken. Logisch dat er weinig te zien was, meent een man. Van overlast was geen sprake. Behalve dat vervelende onderbuikgevoel, zegt een van de twee dames. ,,Maar fijn dat het opgelost is."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Drugslab aangetroffen in een woning aan de Heydaalweg in Eindhoven. © Bert Jansen

Niet pluis
Twee dames uit de buurt hadden wel door dat het niet pluis was. Er liepen veel verschillende mensen in en uit, zagen ze vanuit hun woningen. ,,Maar dat durfden we niet bij de politie te melden." In het voorbijgaan kijkt een andere vrouw verbaasd de Heydaalweg in. ,,Een drugslab? Alweer?" Nee, corrigeert een buurman. ,,Dit is de eerste. Die andere waren hennepkwekerijen." Wat de buurt betreft is het één criminele pot nat.

Dit jaar was het al vaker raak in Eindhoven en andere plekken in de regio, maar het is de eerste keer dat een woning als lab is ingericht. Op een boerenerf in Leende werd - in februari - in een speciaal voor het doel gebouwde loods een van de grootste Nederlandse labs ooit gevonden. Er werd zowel speed als xtc gemaakt. De week daarvoor trof de politie in Beek en Donk een amfetaminelab in aanbouw aan in een loods en een werkend lab in een voormalige autogarage in de Rapenlandstraat in Eindhoven. Dankzij vreemde geuren liepen begin maart drugsproducenten in een loods in de Dinkelstraat in Acht tegen de lamp. Eind maart bleek in een schuurtje van moeder en zoon in het Eindhovense stadsdeel Stratum ook een - op dat moment niet functionerend - drugslab te zitten. 

Volledig scherm
Drugslab aangetroffen in een woning aan de Heydaalweg in Eindhoven. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven