Volledig scherm

Minder baantjes trekken in Tongelreep: zwemmers protesteren

EINDHOVEN - Eindhoven zwemt, staat er op zwemstadion de Tongelreep. Maar niet langer tussen twaalf en vier.

Binnenkort zijn baantjeszwemmers tussen 12.00 en 16.00 uur niet langer welkom in de Tongelreep. Dat heeft het Eindhovense college bekendgemaakt. Twee zwemsters zijn nu een handtekeningenactie begonnen.

Met ingang van maandag 30 oktober kunnen er doordeweeks tussen 12.00 en 16.00 uur geen baantjes meer getrokken worden door het vijftig meter-bad. "De Tongelreep trekt elke dag honderden baantjeszwemmers, maar die komen vooral 's ochtends of 's avonds. Tussen twaalf en vier komen er gemiddeld maar tien per uur", aldus wethouder Jakob Wedemeijer (sport, SP). "Dat is te weinig om een volledig 50-meterbad, inclusief verplicht toezicht, beschikbaar voor te stellen." En dus gaat het bad voortaan dicht tussen 12.00 en 16.00 uur.

Oplossing

Baantjeszwemmers Ellen van der Heiden en Marian de Graaff hopen dat het college alsnog samen met de gebruikers op zoek gaat naar een alternatieve oplossing. ,,Eindhoven noemt zich sportstad en heeft met de Tongelreep een prachtig zwembad. En dan komen ze met de mededeling dat we er 's middags niet langer in mogen. Iedereen die we spreken is verbaasd dat dit zomaar wordt besloten." Ze erkennen dat het de laatste tijd wat rustiger is in de middag. ,,Maar het college dupeert wel degelijk veel mensen met dit besluit. Sommigen kunnen door hun werk en hun gezin alleen 's middags komen zwemmen. En anderen zijn door een lichamelijke beperking alleen 's middags fit genoeg om te komen." De twee zijn nu een handtekeningenactie tegen de middagsluiting begonnen, al gaat dat wat moeizaam. ,,We spreken zoveel mogelijk medezwemmers aan om na afloop van het zwemmen te tekenen. We mogen geen petitielijst bij het bad zelf of bij de balie neerleggen."

Nieuw familiebad

PvdA-raadslid Frank Depla stelde vorige week vragen over de kwestie aan wethouder Wedemeijer. Depla vindt het marketing-technisch niet slim om in de aanloop naar de bouw van een nieuw familiebad - dat in de plaats van het al gesloten Golfslagbad moet komen - het baantjeszwemmen te beperken. Hij vindt dat de gemeente meer haar best zou kunnen doen om nieuwe doelgroepen te bereiken, bijvoorbeeld op de nabijgelegen High Tech Campus. Maar wethouder Wedemeijer houdt voet bij stuk, en de PvdA legt zich daarbij neer.

De gemeente vindt dat het aantal mogelijkheden om baantjes te zwemmen na 30 oktober nog steeds ruim is, ondanks de middagsluiting. Van maandag tot en met vrijdag kunnen bezoekers van het zwemstadion tussen 7.00 en 12.00 uur en tussen 16.00 en 22.00 uur baantjes zwemmen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven