Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ThinkStock

Minder extra geld naar kinderen in Eindhoven

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven gaat maar een deel van de 1.266.000 euro aan rijksgeld voor kinderen in armoede gebruiken om daadwerkelijk extra dingen te doen voor deze groep.

Ze gaat dit jaar  het grootse deel hiervan, 846.040 euro, gebruiken om het tekort op haar bestaande armoedebeleid op te lossen. Nog eens 50.000 euro wordt gereserveerd om een deel van de kosten van (het reeds bestaande) gratis openbaar vervoer voor minima in de lucht te houden. 

Jeugdfondsen
Gebeurt er dan niks extra's voor kinderen? Jawel,  de gemeente wil dit jaar wel 344.960 euro extra beschikbaar stellen voor drie jeugdfondsen: Stichting Leergeld (244.473 euro), Jeugdcultuurfonds (10.163 euro) en Jeugdsportfonds (110.324 euro). Zij gebruiken dit geld precies waar het rijk het voor bedoeld had: zodat nog meer kinderen in armoede de school- en sportspullen krijgen die ze nodig hebben, zodat nog meer kinderen in Eindhoven mee kunnen doen aan bijvoorbeeld muziekles. Verder reserveert het college 25.000 euro voor (niet nader benoemde) incidentele activiteiten voor kinderen.

Het college maakt deze keuze omdat het met een miljoenentekort kampt: de gemeente gaf vorig jaar 39 miljoen meer uit aan zorg en bijstand dan begroot. Dat blijkt uit de raadsinformatiebrief die de gemeente dinsdag heeft uitgebracht.'Op basis van onze doorrekeningen/verwachtingen weten we dat we tekort komen op de begrote uitgaven voor het armoedebeleid', aldus het college. Het wil nu het grootste deel van de rijksbijdrage voor arme kinderen en een eenmalige rijksbijdrage voor ouderen (77.000 euro) gebruiken om die tekorten te dekken. 'Zo kunnen we de begroting sluitend maken. Daarmee blijven in 2017 alle maatregelen in het kader van de bestrijding van armoede bij kinderen betaalbaar.'

Hulp in natura
Rond de jaarwisseling werd bekend dat het rijk alle gemeentes in Nederland elk jaar in totaal 100 miljoen euro wil geven voor hulp in natura aan arme kinderen. Wethouder Renate Richters (GroenLinks, armoedebestrijding) vroeg toen allerlei mensen in Eindhoven om mee te brainstormen over de besteding ervan. Maar toen bleek dat Eindhoven kampt met een fors tekort over 2016, werden gesprekken over de besteding tijdelijk in de ijskast gezet. Nu heeft het college dus alsnog een besluit genomen. 

  1. Gemeente mag plaag processierups in Eindhovense buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe
    PREMIUM

    Gemeente mag plaag processie­rups in Eindhoven­se buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe

    EINDHOVEN - Door een wet kon de gemeente Eindhoven pas op 7 juni beginnen met bestrijding van de processierups, toen de plaag al ondraaglijk was aan de Tilburgseweg-Oost. Nu zitten buurtbewoners onder de rode jeukende bulten, sommige mensen zijn zelfs al weken uit hun woning gevlucht. Daar komt nog eens bij dat de brandende haartjes, die in huizen naar binnen zijn gewaaid, voor rekening van de bewoners zelf zijn. ,,Er zitten hier nu meer processierupsen dan ooit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven