Volledig scherm
Apothekers, huisartsen en specialisten moeten goed nadenken over de hoeveelheid voor te schrijven medicijnen. © ANP XTRA

Minder medicijn voorschrijven is beter voor milieu

OPINIEEINDHOVEN/ASTEN - Statiegeld op medicijnen om te voorkomen dat weggegooide pillen in het oppervlaktewater terechtkomen is niet haalbaar.

Als apotheker vind ik het schrijven van Frank Verkoelen over de verspilling van medicatie (ED Opinie 12 december) volstrekt begrijpelijk. Het is iets wat we bijna dagelijks horen in de apotheek. En deze verspilling gaat ons apothekers ook aan het hart.

Ook wij zouden de teruggebrachte medicatie liever hergebruiken, maar lopen dan tegen een groot kwaliteitsprobleem aan. Wij zijn als apotheek verantwoordelijk voor de kwaliteit van de door ons afgeleverde medicatie. Deze kwaliteit kunnen wij garanderen omdat het traject vanaf de fabrikant, via de groothandel naar onze apotheken bijzonder goed bewaakt wordt.

Bij buurman in de kast

Vanaf het moment dat medicatie de apotheek uit gaat, kunnen wij deze kwaliteit niet meer garanderen. Ik zeg weleens: 'Zou u blij zijn met medicijnen die reeds een aantal maanden bij uw buurman in de kast hebben gelegen?' Wij kunnen niet nagaan onder welke condities de medicijnen bij de klant thuis bewaard zijn. Hebben ze bijvoorbeeld, indien nodig, wel in de koelkast gelegen?

Ook het terugwinnen van werkzame stoffen door een farmaceut is niet mogelijk. Naast de kwaliteitsaspecten is dit een veel te dure oplossing. Vandaar dat de wetgever heeft vastgesteld dat medicatie die de apotheek uit is geweest na terugbrengen direct vernietigd moet worden.

Ik zie wel mogelijkheden om het milieuprobleem van geloosde medicijnen te beperken. In Asten hebben we in samenspraak met de gemeente en de milieustraat een strak beleid op deze afvalstroom. Gezamenlijk moedigen wij onze klanten aan om het teveel aan medicijnen niet door het toilet te spoelen, maar terug te brengen naar de apotheek. De medicijnen worden dan in ieder geval op een verantwoorde manier verwerkt, zodat het milieu daar zo min mogelijk schade van oploopt.

Asten

Maar er is nog een veel betere manier om dit probleem aan te pakken en dat is via het voorschrijven van de medicatie. In Asten werken we al jarenlang met een model om aan onze patiënten de juiste hoeveelheid - niet te veel - medicatie voor te schrijven. Wij denken dat we bij de basis, namelijk bij het voorgeschreven aantal pillen, moeten voorkomen dat veel medicijnen om welke reden dan ook weggegooid moeten worden. Dit beleid is niet alleen kosteneffectief, het levert ook milieuwinst op. De gemeente Asten geniet hierdoor zelfs landelijke bekendheid.

Slim voorschrijven aan de basis voorkomt veel milieuschade. Het verbaast ons dan ook zeer dat een grote landelijke zorgverzekeraar nu met plannen komt om de medicatie voor een periode van een jaar te gaan afleveren. Naast allerlei praktische problemen - waar laat je als klant al die doosjes en kun je ze nog uit elkaar houden? - zal dit ook het milieuprobleem aanzienlijk vergroten. Voor ons is dit een onbegrijpelijk voorstel.

Samengevat: ik begrijp de reactie van Verkoelen. Er zijn echter aspecten waardoor een statiegeldregeling of terugwinnen van stoffen uit medicatie niet wenselijk is. Ik denk dat de oplossing met name in de basis gezocht moet worden. Als apothekers samen met huisartsen en specialisten goed nadenken over de voor te schrijven hoeveelheid medicijnen, zal dat veel milieuproblemen voorkomen. Als daarnaast nog goede afspraken gemaakt worden tussen gemeenten en apotheken om restanten van medicijnen zo verstandig mogelijk centraal bij de apotheek in te zamelen en via de gemeente te laten vernietigen, zijn we een heel eind op de goede weg.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Steven Bergwijn heeft van 2018 zijn jaar gemaakt en is een vedette in de eredivisie geworden

    Steven Bergwijn heeft van 2018 zijn jaar gemaakt en is een vedette in de eredivisie geworden

    Steven Bergwijn kreeg tot het einde van 2017 regelmatig te horen dat hij veel dreiging had, maar dat het rendement te vaak uitbleef. Dit jaar heeft de aanvaller van PSV op alle fronten enorme progressie geboekt. Met 14 treffers en 13 assists in de eredivisie in 2018 onderstreept hij zijn dadendrang. In seizoen 2018-2019 is hij in zestien duels bij vijftien goals betrokken. Steven Bergwijn is een vedette in de eredivisie geworden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven