Volledig scherm
© Thinkstock

Minder thuiszitters in Eindhoven en de Kempen dan in de rest van het land

EINDHOVEN - In de Eindhovense regio en de Kempen zitten minder leerlingen gedwongen thuis nadat het mis is gegaan op school dan elders in het land.

In de gemeenten in het gebied zitten momenteel circa 35 kinderen minstens een maand - zonder onderwijs - thuis. In de betreffende gemeenten zijn 67.000 kinderen leerplichtig. Het landelijk aantal thuiszitters momenteel is onduidelijk.

In het schooljaar 2014-'15 zat 1 op de 143 leerlingen in Amsterdam gedwongen thuis, terwijl die verhouding in Eindhoven toen 1 op 2840 was. Ook in de stad Tilburg (vergelijkbaar aantal leerplichtigen met Eindhoven) lag het aantal uitvallers een stuk hoger: 1 op 489.

Het kleine aantal thuiszitters komt door een goede samenwerking in de regio, aldus een persbericht van de regiogemeenten. Op 1 augustus 2014 is passend onderwijs ingevoerd, waardoor het gewone onderwijs zoveel mogelijk kinderen met een zorgvraag moet opvangen. Die kwamen in het verleden veelal in het speciaal onderwijs terecht.

De aansluiting tussen het onderwijs, de leerplichtambtenaren van de gemeenten en jeugdhulp is sinds de invoering van passend onderwijs flink verbeterd. Uit onderzoek zou blijken dat problemen vroegtijdig aan het licht komen, waardoor snel gehandeld kan worden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven