Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven
EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.
Delen per e-mail
Grapperhaus heeft dat geantwoord op vragen van het CDA, D66, VVD, GroenLinks, SP en PvdA in de Tweede Kamer. De zes partijen stelden hun vragen aan de minister naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in een kort geding waarin de nabestaanden een verbod eisten op de publicatie van het boek. Het boek werd niet verboden maar de rechter bepaalde dat 21 privacygevoelige passages moesten worden geschrapt.
Verdriet
Kamerleden oordeelden dat OM en politie het nooit zover hadden moeten laten komen dat nabestaanden die al veel verdriet hebben nog een juridische strijd moeten voeren.
De minister belooft dat de belangen van slachtoffers en nabestaanden in de toekomst beter worden geregeld, bijvoorbeeld in aanwijzingen aan woordvoerders van de politie en het OM. Ook worden in contracten met journalisten afspraken vastgelegd over de rol van slachtoffers en nabestaanden.
ED-hoofdredacteur John van den Oetelaar benadrukt in een reactie dat in 2013 én 2018 afspraken zijn gemaakt over het boek, ook over privacygevoeligheid. Het OM en politie hebben uitgebreid de kans gehad om de inhoud te controleren op privacygevoelige informatie maar dat is volgens hem simpelweg niet gebeurd.
Hoorzitting
De Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) houden vast aan hun plan om een hoorzitting te houden over de problemen die slachtoffers van misdrijven ervaren door aandacht van de media. ,,Er zit een spanningsveld tussen het maatschappelijk belang en het privacybelang. We willen weten hoe het anders kan zodat nabestaanden niet meer naar de rechter hoeven’’, reageert Van Toorenburg.
Ze verwacht dat de hoorzitting na de zomer wordt gehouden. Wie in de Tweede Kamer wordt uitgenodigd, is nog niet bekend.
Op dit moment lopen nog vier vergelijkbare grote mediaproducties over het werk van de politie en justitie. In één geval loopt een journalist ook mee met het onderzoek in een strafzaak. De nabestaanden en slachtoffers zijn daarvan op de hoogte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grapperhaus bekijkt openheid van OM naar aanleiding van boek over zaak-Nicole
DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie onderzoekt of politie en justitie journalisten vaker een te ruime blik gunnen in hun onderzoek. Hij wil voorkomen dat de belangen van nabestaanden opnieuw het onderspit delven, zoals in zijn ogen de nabestaanden van de 15-jarige Nicole van den Hurk overkwam. -
Journalist moest vijf jaar zwijgen over de zaak-Nicole
ED-journalist Max Steenberghe werkte vijf jaar aan ‘De zaak-Nicole’. Het werd een uitputtende klus met een onvoorziene wending toen nabestaanden van de vermoorde Nicole van den Hurk het boek wilden tegenhouden en de journalist ineens als gedaagde voor de rechter stond. -
Boek over moordzaak Nicole van den Hurk: Fragmenten uit een lang en droevig verhaal
Vandaag verschijnt het boek ‘De zaak-Nicole’, van Max Steenberghe. De ED-verslaggever draaide ruim vier jaar mee met politie en justitie in het coldcase-onderzoek naar de moord en verkrachting van Nicole van den Hurk in 1995. Hieronder leest u enkele passages uit het boek dat verkrijgbaar is via dezaaknicole.nl. -
Publicatieverbod deel boek zaak-Van den Hurk
Delen van een boek over het politieonderzoek naar de gewelddadige dood van Nicole van den Hurk (15) mogen niet worden gepubliceerd. Dat heeft de rechter in Amsterdam vandaag in een kort geding bepaald. Nabestaanden van Van den Hurk wisten niet dat het boek zou worden uitgegeven en sleepten de schrijver voor de rechter om publicatie te voorkomen. -
PREMIUM
Rechtbank doet maandag uitspraak: Boek over de zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven, hoe en waarom?
EINDHOVEN - Maandag doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak over de vraag of het boek over de zaak Nicole mag verschijnen. Nabestaanden van de in 1995 van het leven beroofde Nicole van den Hurk vinden dat het boek een te grote inbreuk maakt op hun privacy. Het ED en schrijver en ED-verslaggever Max Steenberghe stellen daar tegenover dat het boek een maatschappelijk belang dient en daarmee journalistiek gewicht draagt dat het privacy-belang overstijgt.
-
Nabestaanden willen verbod op boek over zaak Nicole van den Hurk
De nabestaanden van Nicole van den Hurk willen een verbod op een boek dat het Eindhovens Dagblad wil uitbrengen. Het boek, dat nog moet verschijnen, gaat over het cold case-onderzoek in de zaak Nicole en beschrijft de zaak vanaf 1995 toen Nicole van den Hurk van het leven werd beroofd. -
Beperkingen van de kazerne in Oirschot betekent quarantaine voor militairen in Van der Valk-hotel in Eindhoven
Beperkingen van de kazerne in Oirschot noopte Defensie om de 303 militairen van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot in quarantaine te plaatsen in het Van der Valk Hotel in Eindhoven. Zondag of maandag vertrekken ze op oefening naar Duitsland. Ná een coronatest. ,,Anders komen we daar sowieso niet binnen.” -
ED mag boek over onderzoek Nicole van den Hurk uitbrengen, met enkele aanpassingen
EINDHOVEN/AMSTERDAM - Delen van een boek over het politieonderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk, mogen niet worden gepubliceerd. Een volledig verbod op het boek, zoals de nabestaanden hadden geëist, komt er niet. Dat zou een te grote inbreuk zou vormen op de vrijheid van meningsuiting van de journalist van het Eindhovens Dagblad (ED) en de uitgever. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven