Minister Ferd Grapperhaus.
Volledig scherm
Minister Ferd Grapperhaus. © ANP

Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy. 

Grapperhaus heeft dat geantwoord op vragen van het CDA, D66, VVD, GroenLinks, SP en PvdA in de Tweede Kamer. De zes partijen stelden hun vragen aan de minister naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in een kort geding waarin de nabestaanden een verbod eisten op de publicatie van het boek. Het boek werd niet verboden maar de rechter bepaalde dat 21 privacygevoelige passages moesten worden geschrapt. 

Verdriet

Kamerleden oordeelden dat OM en politie het nooit zover hadden moeten laten komen dat nabestaanden die al veel verdriet hebben nog een juridische strijd moeten voeren.  

De minister belooft dat de belangen van slachtoffers en nabestaanden in de toekomst beter worden geregeld, bijvoorbeeld in aanwijzingen aan woordvoerders van de politie en het OM. Ook worden in contracten met journalisten afspraken vastgelegd over de rol van slachtoffers en nabestaanden. 

ED-hoofdredacteur John van den Oetelaar benadrukt in een reactie dat in 2013 én 2018 afspraken zijn gemaakt over het boek, ook over privacygevoeligheid. Het OM en politie hebben uitgebreid de kans gehad om de inhoud te controleren op privacygevoelige informatie maar dat is volgens hem simpelweg niet gebeurd. 

Hoorzitting

Cover van het boek van ED-journalist Max Steenberghe
Volledig scherm
Cover van het boek van ED-journalist Max Steenberghe

De Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) houden vast aan hun plan om een hoorzitting te houden over de problemen die slachtoffers van misdrijven ervaren door aandacht van de media. ,,Er zit een spanningsveld tussen het maatschappelijk belang en het privacybelang. We willen weten hoe het anders kan zodat nabestaanden niet meer naar de rechter hoeven’’, reageert Van Toorenburg. 

Ze verwacht dat de hoorzitting na de zomer wordt gehouden. Wie in de Tweede Kamer wordt uitgenodigd, is nog niet bekend. 

Op dit moment lopen nog vier vergelijkbare grote mediaproducties over het werk van de politie en justitie. In één geval loopt een journalist ook mee met het onderzoek in een strafzaak. De nabestaanden en slachtoffers zijn daarvan op de hoogte.    

In samenwerking met indebuurt Eindhoven